Захід до кінця не вірив у застереження США щодо російського вторгнення – Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

Захід до кінця не вірив у застереження США щодо російського вторгнення – Politico

Захід до кінця не вірив у застереження США щодо російського вторгнення – Politico
Джерело:  online.ua

В інтерв’ю Politico, західні представники розповіли про те, наскільки шокуючим для них було вторгнення Росії в Україну.

Джерело: Politico

Застереження США

Представники США ще задовго до 24 лютого 2022 року спостерігали за Росією та її можливим вторгненням в Україну.

Джон Файнер, заступник радника з національної безпеки, повідомляє, що ще з весни 2021 року США почали спостерігати “тривожне нарощування” російських сил на кордоні з Україною.

Внаслідок цього у Білому домі виникла глибока тривога, тому що, за словами радника з Нацбезпеки США Джейка Саллівана, це виходило з історичних норм. Не було іншого достовірного пояснення того, що вони задумали.

Поштовхом стала велика стаття Путіна про Україну. Його риторика почала досить помітно змінюватися на публіці.

У цей момент наша антена піднялася вище. Щось змінилося в його розумінні, – зазначив Джейк Салліван.

Підозрілими також видавалисяі російські навчання, які мали відбуватися у весняний період. За словами голови Об’єднаного комітету начальників штабів Пентагону Марка Міллі, навчання були набагато більшими за об’ємом, ніж попереднього року.

Це також було фактором, який стривожив США.

Джейк Салліван підкреслив, що вже зараз, озираючись на 2021 рік, здається очевидним, що Путін мав ідею наступу ще тоді. Також він заявив, що це не стало “несподіваним рішенням” – йому передувало багато кроків.

Чому Захід не надавав зброю раніше

Республіканець Ліндсі Грем зазначив, що Захід мав можливість змінити шанси росіян, але він нею не скористався — це могли б бути суворі санкції перед вторгненням і надсилання зброї в Україну для захисту. За його думкою, нарощування сили Росією загрожувало світовій демократії, а отже було достатньою причиною для санкцій проти Росії.

Заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль також пригадав, що восени 2021 року почалися обговорення можливої допомоги Україні.

Тому що ми не хотіли ненавмисно пришвидшити російський годинник, стимулювати Володимира Путіна чи дати йому виправдання для рішень, які він ще не ухвалив. Якби ми були надто напористі, це могло б створити динаміку або в межах альянсу, або в процесі побудови світової думки про росіян, яка б виставила нас провокаторами», – пояснив Каль.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?