Закрилася найбільша і найглибша озонова діра на планеті
Категорія
Технології
Дата публікації

Закрилася найбільша і найглибша озонова діра на планеті

Закрилася найбільша і найглибша озонова діра на планеті
Джерело:  online.ua

Співробітники Всесвітньої метеорологічної організації повідомили неймовірні новини - вони заявили, що найбільша і наглибша на планеті озонова діра, що утворилася влітку 2020 року над Антарктидою, закрилася. Варто звернути увагу на те, що її появу не пов'язують з діяльністю людини. Діра, як вважають кліматологи, з'явилася через сильний, стабільний і холодний полярний вихор, а також низькі температури в стратосфері. Вчені відзначають, що ця діра була однією з тах, що трималися найдовше з початку спостережень за озоновим шаром 40 років тому. Закриття ще однієї озонової діри дає надію на те, що озоновий шар нашої планети тепер почне швидше відновлюватися. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на WMO.

За словами вчених, рекордна озонова діра в Антарктиці закрилася в кінці грудня завдяки природним метеорологічним умовам і триваючого присутності озоноруйнуючих речовин в атмосфері. Вони відзначають, що вона швидко росла з середини серпня і досягла максимуму в 24,8 мільйона квадратних кілометрів 20 вересня 2020 року, поширившись на більшу частину антарктичного континенту.

"Останні два сезони озонові діри демонструють річну мінливість і покращують наше розуміння факторів, відповідальних за їх протяжність і серйозність. Нам необхідні подальші міжнародні дії для забезпечення дотримання Монреальського протоколу по хімічним речовинам, що руйнують озоновий шар. В атмосфері все ще міститься досить багато озоноруйнуючих речовин", - йдеться в повідомленні Всесвітньої метеорологічної організації.

Важливо відзначити, що озоновий шар являє собою частину стратосфери на висоті 20-25 кілометрів. У ньому сконцентрована велика частина озону, який утворюється в результаті впливу ультрафіолетового випромінювання Сонця на молекулярний кисень. Руйнування стратосферного озону може привести до збільшення рівня приземної ультрафіолетової радіації, що може бути небезпечним для здоров'я людини.

Кліматологи відзначають, що озоновий шар нашої планети вже кілька років як почав відновлюється, але кількість озону над Антарктидою повернеться до рівня 1980 роки тільки через 40 років.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що влітку минулого року найбільша на планеті озонова діра несподівано затяглася. Вона утворилася над Арктикою на початку весни і за кілька місяців розрослася до найбільшої за всю історію спостережень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?