"Затягнулася" найбільша на планеті озонова діра - цікаві деталі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

"Затягнулася" найбільша на планеті озонова діра - цікаві деталі

"Затягнулася" найбільша на планеті озонова діра - цікаві деталі
Джерело:  online.ua

Науковці з Інституту атмосферного моніторингу Коперника (CAMS) поділилися дійсно вражаючими новинами - вони заявили, що найбільша у світі озонова діра, що утворилася цієї весни над Арктикою, несподівано зникла. Варто звернути увагу на те, що її появу не пов'язують з діяльністю людини, а зникнення з введенням карантинних обмежень. Вчені зазначають, що все сталося в результаті природніх процесів. Вони наразі з'ясовують причини її зникнення, але вже мають деякі попередні припущення щодо цього, передає ONLINE.UA з посиланням на CNN.

За словами науковців, озонова діра з'явилася внаслідок сильного арктичного полярного вихору. Люди до її утворення не причетні жодним чином.

"Все через більшу ніж зазвичай кількість холодного повітря, яке призвело до утворення перламутрових хмар. На них озон вступає в реакцію з хлором та бромом і у підсумку руйнується. Озонова діра була масивною, оскільки велика частина озону у стратосфері була виснажена. Загалом площа діри над Арктикою складала близько 6 мільйонів квадратних кілометрів. Це приблизні території трьох Гренландій. Востаннє таке сильне руйнування озону в Арктиці фахівці фіксували 10 років тому", - сказано в повідомленні.

Фото - CAMS

Чому озонова діра зникла?

Вчені переконані, що це відбулося внаслідок природніх процесів. На їхню думку, озоновий шар швидко відновився за відсутності вихрів та хімічних реакцій, які привели до його руйнування. Жодним чином не пов'язяно з обмеженнями через COVID-19. Що важливо розуміти, найбільшу роль в процесі відновлення озону зіграли вітри.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що 29 квітня до Землі на безпечну відстань наблизиться астероїд під назвою 1998 OR2, який досягає в діаметрі 1,5 до 4 кілометрів. Його зняли на камеру співробітники обсерваторії Пуерто-Ріко і були вражені — на знімках видно, ніби астероїд надів захисну маску, щоб при наближенні до нашої планети захиститися від коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?