Залежить від України: Іран готовий виплатити компенсації жертвам катастрофи МАУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Залежить від України: Іран готовий виплатити компенсації жертвам катастрофи МАУ

Залежить від України: Іран готовий виплатити компенсації жертвам катастрофи МАУ
Джерело:  online.ua

Жертви авіакатастрофи МАУ отримають компенсацію від Ірану, але її розмір буде залежати від переговорів з Україною. Остаточна сума буде названа за підсумками домовленостей Тегерана і Києва. Про це повідомив глава відділу розслідування подій організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаєфар, передає ONLINE.UA з посиланням на IRNA.

"Оскільки крах українського літака не є рядовим випадком, виплата компенсацій залежить від домовленостей Ірану і України", - заявив Резаєфар.

При цьому він нагадав, що літак Боїнг 737 авіакомпанії МАУ був застрахований українською страховою компанією. Резаєфар зазначив, що саме вона повинна покрити збитки, яких було завдано місцевим будівлям і зеленим насадженням у результаті падіння українського літака.

Нагадаємо, напередодні в Ірані офіційно визнали, що збили український літак ракетою ППО і назвали винного у трагедії. Ним став оператор ППО, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету з української Boeing 737, на борту якого летіло 176 осіб - всі вони загинули.

Іранська влада назвала удар ракетою по українському літаку "ненавмисною помилкою". Іранські ж військові заявили, що трагедія стала наслідком кризи, що виникла через "авантюризм США".

На тлі цього визнання Зеленський провів термінову телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані, яку ініціювала іранська сторона. За підсумками переговорів з Рухані український лідер звернувся до українців, яким пообіцяв, що поверне всіх загиблих близьким і рідним, а всі винні в катастрофі будуть покарані. Зеленський зазначив, що Рухані офіційно попросив вибачення у всієї України і родичів загиблих та визнав факт того, що Іран збив український Боїнг-737.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що сім'ї загиблих в авіакатастрофі в Ірані українців отримають по 200 тисяч гривень компенсації від уряду України. Рішення по виплатах також вже прийняли в авіакомпанії МАУ, якій належав збитий іранською бойовою ракетою Boeing 737. Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?