Залізний купол потужно відбиває ракети з сектора Газа — як працює система ПРО Ізраїлю
Категорія
Світ
Дата публікації

Залізний купол потужно відбиває ракети з сектора Газа — як працює система ПРО Ізраїлю

Залізний купол потужно відбиває ракети з сектора Газа — як працює система ПРО Ізраїлю
Джерело:  online.ua

Кілька днів тому між Ізраїлем і Палестиною відбулося важке загострення і конфлікт посилюється кожен день. Палестинські військові з угруповання ХАМАС випустили по Ізраїлю вже понад 1,5 тисячі ракет. Від ракетної атаки з сектора Газа Ізраїль захищає система ПРО - Залізний купол. Ця протиракетна система перехопила вже понад 1000 ракет і мін із загальної кількості, які були запущені, але експерти попереджають, що і її ефективність може бути підірвана.

Джерело: ВВС
Залізний купол - одна з найбільш засекречених і дорогих систем ПРО в світі. Вона реагує на ракети, що летять на Ізраїль, і при загрозі попадання їх по житлових кварталах, випускає по ним власну ракету. ПРО призначена для захисту від некерованих тактичних ракет з дальністю польоту від 4 до 70 км. Кожна батарея Залізного купола здатна захищати територію площею 150 кв. км.

Система ПРО Залізний купол (фото - twitter.com)

Як працює Залізний купол Ізраїлю

Батарея Залізного купола складається з ракет-перехоплювачів Тамір, радарів і систем управління, які аналізують, куди може потрапити ворожий снаряд, і вирішують, які з них потрібно перехопити. Ракети-перехоплювачі запускаються в повітря з мобільних або стаціонарних станцій - вони можуть маневрувати в повітрі, а досягаючи мети вибухають, знищуючи снаряд противника.

Радіолокаційна система повністю автоматизована. Вона здатна розпізнавати ворожі цілі на відстані до 40 км і перехоплювати тільки ті снаряди, які можуть впасти в населених пунктах або поблизу життєво важливих елементів.

Залізний купол в дії (фото - twitter.com/SrikarPerumal)

Кожна ракета-перехоплювач Тамір, за різними оцінками, коштує від 20 до 100 тисяч доларів. В одній батареї Залізного купола встановлено по 60 таких ракет (по 20 в трьох пускових установках).

Зараз в Ізраїлі розгорнуто 10 батарей Залізного купола. Але за оцінками експертів, для надійного захисту Ізраїлю потрібно як мінімум 13 "Куполів", оскільки з більш потужними угрупованнями на кшталт Хезболли, які можуть запускати ракети швидше, система може не впоратися.

Залізний купол Ізраїлю в дії - відео:

Ефективність і слабке місце Залізного купола

  • Перша батарея Залізного купола встала на бойове чергування в Ізраїлі в березні 2011 року.

  • Компанія-розробник Rafael Advanced Defense System LTD, стверджує, що ефективність Залізного купола перевищує 90% - за десять років використання в Ізраїлю ПРО перехопила понад 2,5 тисячі ворожих ракет;

  • "Купол" здатний надійно захищати Ізраїль від ракетних атак в будь-яку погоду і в будь-який час доби.

  • Слабке місце системи ПРО криється в її "точці насичення" - досі невідомо кількість ракет, які одночасно може перехопити Залізний купол;

  • Зараз палестинські бойовики хочуть перевантажити ізраїльську систему оборони, яка може дати збій під таким ракетним натиском.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?