Замість непотрібних ліків. У МОЗ розповіли, що повинно бути в аптечці під час пандемії
Категорія
Україна
Дата публікації

Замість непотрібних ліків. У МОЗ розповіли, що повинно бути в аптечці під час пандемії

Замість непотрібних ліків. У МОЗ розповіли, що повинно бути в аптечці під час пандемії
Джерело:  online.ua

Ситуація з коронавірусом в Україні, як і в усьому світі, стрімко погіршується. Але МОЗ закликає українців не панікувати, а діяти виважено. У відомстві нагадали громадянам країни, що ліків від коронавіруса не існує, тому не варто скуповувати в аптеках препарати, особливо імунопротектори, імуномодулятори, антибіотики, і призначати собі лікування без консультацій з лікарями. Заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак пояснила, що замість непотрібних ліків в аптечці повинен бути пульсоксиметр. Цей прилад, за її словами, сьогодні дійсно вкрай важливо мати вдома, так як він дозволить самостійно контролювати своє здоров'я. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МОЗ.

"Ми просимо вас вдумливо ставитися до свого здоров'я. Ми просимо не панікувати. Ми просимо бути зваженими. Ми просимо не вимітати аптеки, наші аптечні установи, не викупляти всі ті препарати, які не несуть ніякої лікувального дії. Не використовуйте неперевірене рекомендаціями. В жодному разі не призначайте собі медикаменти, особливо імунопротектори, імуномодулятори, антибіотики. Якщо у вас є зайва копійка для того, щоб купити такі медикаменти про запас, то краще купити для себе, для дому пульсоксиметр, який був би на рівні з апаратом для вимірювання тиску або термометром в сім'ї. Сьогодні це важливо. Цим ви підтримаєте і полегшите роботу сімейних лікарів, контролюючи особисто своє здоров'я ", - порекомендувала Микичак українцям.

Як відомо, пульсоксиметр - це медичний контрольно-діагностичний прилад для неінвазивного вимірювання рівня насичення киснем капілярної крові. Його ціна в Україні коливається від 500 гривень і вище.

Важливо нагадати, що при появі симптомів коронавірусной хвороби кожен українець в першу чергу повинен звернутися по телефону до сімейного лікаря, який оцінить стан і симптоми пацієнта. Якщо необхідно, лікар відправить до пацієнта мобільну бригаду, яка зробить забір матеріалу для ПЛР-тесту. Залежно від отриманих результатів тестування і стану пацієнта сімейний лікар визначає необхідність його госпіталізації або самоізоляції. При наявності високої температури вище 38 градусів і утрудненого дихання потрібно негайно телефонувати за номером 103.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 2 листопада в Україні почав роботу контакт-центр МОЗ. У ньому працюватимуть 150 операторів, які будуть допомагати українцям вирішувати будь-які питання, пов'язані з коронавірусів. Наприклад, туди зателефонувати можна в разі, якщо неможливо додзвонитися і зв'язатися з сімейним лікарем, або ж якщо треба отримати направлення на ПЛР-тест або комп'ютерну томографію. Всеукраїнський call-центр МОЗ буде працювати цілодобово. Зателефонувати туди можна за номером телефону - 0800 60 20 19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?