Заморська територія Франції рішуче відмовилася від незалежності
Категорія
Світ
Дата публікації

Заморська територія Франції рішуче відмовилася від незалежності

Заморська територія Франції рішуче відмовилася від незалежності
Джерело:  online.ua

У неділю, 4 жовтня, в Новій Каледонії відбувся другий референдум про незалежність. За його попередніми результатами, місцеві жителі вдруге вирішили залишитися в складі Франції. Про це повідомив французький лідер Еммануель Макрон, який привітав рішення каледонців. Результати референдуму показали, що прихильники незалежності знову програли, але домоглися певного прогресу - майже 47% жителів Нової Каледонії підтримали незалежність, що на 4% більше, ніж на попередньому голосуванні, яке проходило в листопаді 2018 року, повідомляє ONLINE.UA.

"Каледонці підтвердили своє бажання залишити Нову Каледоніюу Франції. Це знак довіри до республіки. Я також чую голоси тих, хто прагне до незалежності. Ми всі разом побудуємо Нову Каледонію завтрашнього дня", - прокоментував результати референдуму в Новій Каледонії Макрон.

Під час урочистого звернення з Єлисейського палацу Макрон зазначив, що Франція і Нова Каледонія знаходяться на роздоріжжі і у них попереду два роки, щоб почати діалог щодо спільного майбутнього. У той же час президент уряду Нової Каледонії Тьєррі Санта незадоволений результатами голосування.

"Я не задоволений тенденцією, яка спостерігається сьогодні Ця тенденція в черговий раз підкреслює глибокий розкол, що розділяє каледонське суспільство у фундаментальному питанні про незалежність", - заявив Санта.

Нагадаємо, перший референдум за незалежність Нової Каледонії відбувся 4 листопада 2018 року. Тоді 56,7% жителів архіпелагу проголосували за те, щоб залишитися в складі Франції. Явка на голосуванні тоді склала 81%.

Як відомо, Нова Каледонія - це адміністративно-територіальне утворення Франції з особливим статусом, розташоване в Тихому океані, з населенням майже 300 тисяч осіб. Влада Франції на території представлена верховним комісаром, що призначається французьким лідером. Виконавча влада здійснюється місцевим урядом в складі 11 членів, які призначаються з числа депутатів місцевого парламенту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Францію накрила повінь- потужний шторм зносить будинки, люди пропадають без вести. В результаті стихійного лиха вже відомо про 9 зниклих людей, 20 людей загинули. Особливо руйнівні наслідки повені отримали курортне місто Ніцца, Бретань на північному заході і Лазурний берег на південному сході Французької Рив'єри.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?