Запальні ритми та яскраві кольори. Ukraїner показав життя кубинців в Україні
Категорія
Культура
Дата публікації

Запальні ритми та яскраві кольори. Ukraїner показав життя кубинців в Україні

Запальні ритми та яскраві кольори. Ukraїner показав життя кубинців в Україні
Джерело:  Ukraїner

В Україні мешкає до 400 етнічних кубинців. Вони знайомлять українців із культурою латиноамериканських танців та кубинської музики. Кубинська спільнота почала формуватися в Україні з 1960-х років. Тоді завдяки студентським програмам обміну між Кубою та Радянським Союзом кубинці приїздили навчатися зокрема і в українські виші — на інженерні та військові спеціальності. Про це читайте в історії із циклу про національні спільноти від   Ukraīner, передає ONLINE.UA.

Проте були й ті, хто покинув Кубу через незгоду з диктаторським режимом тодішнього лідера Фіделя Кастро. Серед них — лідер музичного гурту Habana Нельсон Караско. Свого часу він став першим кубинцем, який відкрив кубинський заклад в Україні, а також, як він сам жартує, першим лідером музичного гурту без музичної освіти.

"Я сумую за Кубою. Сумую за дитинством, за усім, що там зі мною бувало. І намагаюся із музикою повернутися в ті далекі часи", — розповів Нельсон Караско.

Запальні ритми в крові у кожного жителя Куби. Саме представники кубинської спільноти, що приїхали в Україну ще за радянських часів, відкрили першу школу латиноамериканських танців в незалежній Україні, яка згодом виросла у цілу мережу шкіл.

"Соціальні танці — це великий вірус із позитивною енергетикою, який вирує всередині конкретної української спільноти, щоб люди почали розуміти один до одного, стали ближче один одного, цінували себе, як окрема людина і як народ", — наголосив Рейнальдо Пауель, засновник школи латиноамериканських танців.

Щодва роки Рейнальдо організовує сальса-тури на Кубу, завдяки яким все більше кубинців дізнаються про українців як самостійну націю, а українці мають можливість побачити життя на острові таким, як воно є.

Дізнайтесь більше про життя кубинців в Україні з відеоісторії: 

Нагадаємо, що Ukraїner — волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну. Усі історії національних, етнічних спільнот в Україні та їхні дивовижні традиційні свята — у цьому плейлисті.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що  Ukraїner розповідав про  українську родину Галабурдів, що зародилася у повоєнній Німеччині і нині живе на різних континентах, але вже протягом кількох поколінь зберігає українську культуру та знайомить з нею світ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?