Зберегти вишивку та поширювати українськість у світі. Ukraїner показав історію родини Галабурдів
Категорія
Культура
Дата публікації

Зберегти вишивку та поширювати українськість у світі. Ukraїner показав історію родини Галабурдів

Зберегти вишивку та поширювати українськість у світі. Ukraїner показав історію родини Галабурдів
Джерело:  Ukraїner

Влітку 2020 команда медіапроєкту Ukraїner вперше провела експедицію за кордоном, досліджуючи українську спільноту у Німеччині. Її результатом стала серія історій під назвою "Країна ззовні". 

У шостій історії йдеться про українську родину Галабурдів, що зародилася у повоєнній Німеччині і нині живе на різних континентах, але вже протягом кількох поколінь зберігає українську культуру та знайомить з нею світ, передає ONLINE.UA з посиланням на сайт  Ukraїner.

"У нас в хаті була Україна завжди на першому місці. Батьки були переконані, що вони колись повернуться на Україну", — говорить в історії Ukraїner Надія Галабурда.

У період радянського панування на території України еміграція українців мала виражений політичний характер. Рятуючись від переслідувань і репресій, зі своїх етнічних земель виїздили незгодні з режимом люди — як інтелігенція, так і селяни та робітники. Вони прагнули зберегти в інших країнах свою ідентичність та передати її нащадкам, формуючи українську діаспору

Родина Галабурдів утворилася після Другої світової війни в окупованій Німеччині. Іван і Параскевія ініціювали українське громадське життя у таборі переміщених осіб, а потім — і в Бельгії, дали життя чотирьом донькам, яких виховали в любові до України.

Одна із сестер, Надія Галабурда, називає себе українською фламандською націоналісткою. Вона служила у війську, працювала у двох українських виданнях і протягом десятків років активно бере участь у діаспорному житті Мюнхена.

Надія з сестрами захоплюється вишиванням, створює вироби за автентичними схемами і збирає колекцію українських вишиванок, на основі якої мріє зробити велику виставку у Німеччині.

"Найважливіше — це державність, мова. Але частина культурна теж є важлива для держави. Бо коли не маєш своєї ідентичності, ти є загублена людина, бо нікого не представляєш собою", — зазначає Надія Галабурда.

Експедицію Німеччиною реалізовано у співпраці з ГО «Ательє культури та спорту» разом з Фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ), програмами «MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді» та «Культура для змін» за підтримки Українського культурного фонду.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що г ероїнею третьої історії  Ukraїner стала українська художниця та громадська активістка Юлія Марушко, яка уже вісім років живе в німецькому Гамбурзі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?