Зеленський анонсував запровадження економічного паспорта українця
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зеленський анонсував запровадження економічного паспорта українця

Зеленський анонсував запровадження економічного паспорта українця
Джерело:  online.ua

Українські діти матимуть змогу отримати спеціальні рахунки для накопичення коштів від сплати за використання надр. Створення таких рахунків передбачає анонсований президентом Зеленським "економічний паспорт українця". За словами глави держави, діти зможуть використати заощаджені кошти на здобуття освіти чи на придбання власного житла після досягнення повноліття.

Джерело: сьогоднішнє послання президента у Раді

Пояснюючи появу коштів на реалізацію цього проєту, Зеленський вказав на прийняттям напередодні податкового закону № 5600, який збільшує плату за використання природних ресурсів. Судячи з усього, йдеться насамперед про поповнення бюджету завдяки податкам від великого бізнесу.

Нарешті наші олігархи стануть справжніми інвесторами в майбутнє наших дітей.

– президент Зеленський

У Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики більше детально окреслили вищезгадану ініціативу. Програма передбачає створення Фонду майбутніх поколінь з рахунками для дітей, гроші з яких можна буде отримати з досягненням 18 років. Ось як пояснює реалізацію ціє нової системи галава комітету Данило Гетманцев:

В нас народжується близько 300 тисяч дітей на рік... Рента розподіляється між тими дітьми, які народилися і мають економічний паспорт українця. Якщо ця сума є меншою за встановлену законопроєктом, то різниця дотується за рахунок держави. Ми розраховуємо на те, що по досягненню повноліття дитина повинна мати близько 10 тисяч доларів в еквіваленті. Безперечно, в гривні з урахуванням інфляції.

 "Українська мрія" та  утеплення багатоповерхівок, шкіл, лікарень

В Офісі Президента мають намір також реалізувати програму "Українська мрія": кожен громадянин, "який чесно сплачує податки", зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання нерухомості в новому житлі, електромобіля та здобуття освіти або зміни професії.

Існує ще програма "Великої термомодернізації" щодо утеплення багатоповерхівок, закладів освіти та лікарень. Таким чином влада реагує на зростання загрози впасти в енергетичну залежність у зв'язку зі збільшенням світових цін на газ та реалізації проєктів збільшення регіонального впливу Росії.

Зокрема, Північний потік 2, як стверджують українські та європейські економісти, є розширенням геостратегічного впливу Росії на європейському континенті. Кремль отримує чимало важелів на ринку енергетики.

Нагадаємо, щорічне звернення президента передбачене статтею 106 Конституції України. Його метою є окреслення перед народом України основних напрямів як внутрішньодержавної політики, так і дипломатичних заходів щодо утвердження суб'єктності держави.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?