Зеленський констатував провал медичної реформи в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський констатував провал медичної реформи в Україні

Зеленський констатував провал медичної реформи в Україні
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський виступив з несподіваною заявою - він визнав, що медична реформа, розпочата в Україні попередньою владою, провалилася, а принцип "гроші ходять за пацієнтом" так і не був введений. Він вважає, що Міністерство охорони здоров'я України має переглянути і переосмислити медичну реформу, запустити конкретні організаційні моменти, щоб нововведення спрацювали. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Офісу президента України.

"Реформа медицини, заснована попередньою владою, не відбулася, а принцип "гроші ходять за пацієнтом" не введений. Зараз реформу потрібно переосмислити і наповнити правильною організаційною конкретикою, - привели в ОПУ заяву Зеленського.

Як відомо, з критикою з приводу медичної реформи в Україні раніше виступав чинний міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він назвав її "дикою імплементацією" нормальної системи охорони здоров'я, яка існує в багатьох країнах, наприклад, у Франції, Великій Британії, Італії. На думку Степанова, введена медреформа по суті стала провальним і неефективним експериментом.

Нагадаємо, в рамках першого етапу медичної реформи в Україні почала працювати програма медичних гарантій, по якій медики надають допомогу пацієнтам безкоштовно, а витрати їм компенсує НСЗУ. В даний час українцям не потрібно платити за низку первинних медичних послуг, але тільки за умови укладення декларації з сімейним лікарем. Серед безкоштовних медичних послуг в Україні:

  • консультації лікаря,

  • базові дослідження і аналізи,

  • вакцинація дітей та дорослих згідно з календарем щеплень,

  • виписка електронних рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки»,

  • виписка електронних напрямків до лікарів-спеціалістів, на проведення досліджень або лікування,

  • виписка довідок і лікарняних.

На другому етапі медреформи планувалося ввести принцип "гроші ходять за пацієнтом". Але через це сотні українських лікарень опинилися на межі закриття. Це сталося через те, що реформа передбачає найбільшу частку фінансування віддавати великим клінікам з найбільшою кількістю пацієнтів і послуг. У МОЗ назвали такий конкурентний розподіл коштів поганою ідеєю на тлі епідемії COVID-19 і вирішили профінансувати установи.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні змінили правила виклику швидкої допомоги. Тепер швидкі виїжджають до пацієнтів за пріоритетністю надання медичної допомоги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?