Зеленський нарешті назвав причину провалу вакцинації проти COVID-19 в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський нарешті назвав причину провалу вакцинації проти COVID-19 в Україні

Зеленський нарешті назвав причину провалу вакцинації проти COVID-19 в Україні
Джерело:  online.ua

Україна - єдина країна в Європі, де не почалася вакцинація проти коронавіруса, але влада запевняє, що роблять все можливе, щоб вакцини якомога швидше надійшли в нашу країну і люди могли отримати захист від COVID-19. Український глава Володимир Зеленський вважає, що провал вакцинації від COVID-19 в Україні пов'язаний з тим, що наша країна не є рівноправним членом для Євросоюзу і світу, тому не відразу отримує вакцини, як всі інші країни. Він поскаржився, що з "простягнутою рукою" випрошує вакцини у країн Євросоюзу і світові лідери обіцяють ділитися з Україною своїми запасами вакцин. Про це Зеленський заявив в інтерв'ю американському телеканалу HBO, передає ONLINE.UA.

"Україна не є рівноправним членом Європейського союзу або світу. Ми не в пріоритеті країн світу, які отримують вакцини, як всі інші. Країни ЄС, з якими у нас чудові стосунки, я говорив з їх лідерами, і вони сказали, що допоможуть. Потроху , в силу своїх поставок вакцини. Це буде складно пояснити їх народу і українцям, я розумію. Але вони будуть трохи нам якось віддавати. Це дуже неприємно - відчувати, що ти стоїш з простягнутою рукою ", - пояснив ситуацію з вакцинацією Зеленський.

Як відомо, Зеленський вже домовився з главою іспанського уряду Педро Санчесом, що Іспанія сприятиме Україні в отриманні вакцини, як на рівні двосторонніх відносин, так і на рівні ЄС. Допомогти Україні з прискоренням надання вакцини від коронавируса раніше обіцяв і президент Франції Еммануель Макрон.

Важливо відзначити, що вакцинацію проти коронавіруса в Україні обіцяють запустити орієнтовно з 15 лютого. До цього моменту в країну повинна прибути перша партія європейської вакцини від коронавіруса в рамках механізму COVAX. Держави-члени ЄС, які підтримують цю програму, затвердили розподіл вакцин між країнами-партнерами. Однією з перших країн, в які поставлять вакцини, стане Україна. Відомо, що перша поставка буде складатися з 117 тисяч доз вакцини компанії Pfizer BioNTech. Влада України розраховує протягом першого півріччя 2021 року одержати ще від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford. Також відомо, що Міністерство охорони здоров'я України підписало контракт на поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від коронавіруса виробництва Sinovac Biotech. Перша партія вакцини буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї або регуляторами США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, Європейського Союзу.

Нагадаємо, Кабмін вже затвердив календарний план вакцинації населення від коронавіруса в 2021 році. Згідно з планом:

  • з лютого по квітень будуть вакциновані 367 тис. осіб - медики стаціонарних установ, де лікують COVID-19, і військові, які беруть участь в ООС;

  • з квітня по травень - запланована вакцинація людей старше 80 років і співробітників первинної медичної допомоги (1,9 млн осіб);

  • з травня по червень - вакцинація медиків інших категорій (363 тис. осіб);

  • з червня по липень - вакцинація 2,9 млн осіб у віці 70-79 років;

  • з липня по серпень - вакцинація співробітників структур держбезпеки (640 тис. осіб);

  • з серпня по вересень - вакцинація 2,3 млн осіб у віці 65-69 років;

  • з вересня по жовтень - вакцинація співробітників сфери освіти (1,4 млн осіб);

  • з жовтня по листопад - вакцинація 2,8 млн осіб у віці 60-64 роки;

  • з листопада по грудень - вакцинація інших категорій населення (1,7 млн осіб).

Всього у 2021 році передбачена безкоштовна вакцинація 14,4 млн громадян з різних категорій.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський пообіцяв безкоштовну вакцину від COVID-19 кожному українцю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?