Зеленський пообіцяв безкоштовну вакцину проти COVID-19 кожному українцю
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський пообіцяв безкоштовну вакцину проти COVID-19 кожному українцю

Зеленський пообіцяв безкоштовну вакцину проти COVID-19 кожному українцю
Джерело:  online.ua

Українська влада повним ходом готується до масової вакцинації населення проти коронавіруса, яку обіцяють почати вже в лютому. Закупівля вакцин, правда, відбувається в повній секретності, чим обурені українці. Поки невідомо, скільки доз вакцин закупить держава і чи вистачить їх, щоб всі українці змогли протий імунізацію за бюджетні гроші. По цбому приводу 30 січня виступив президент Володимир Зеленський. Він вважає, що вакцинація від COVID-19 повинна бути безкоштовною і доступною кожному українцю. Але при цьому він підтримує і розвиток ринку, щоб українці, які мають кошти, могли самостійно вакцинуватися проти COVID-19 в приватних клініках. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Вакцинація від COVID-19 в Україні буде безкоштовною. Це саме та турбота, це той захист, який повинна надати держава кожному громадянину під час пандемії, від якої страждає весь світ. Не знаю, скільки буде коштувати вакцина в приватних лікарнях, але для більшості українців ця профілактика може вдарити по гаманцю. А вакцина проти COVID-19 - не те, на чому має заробляти держава", - озвучив свою позицію Зеленський, додавши, що імунізація в Україні буде добровільною.

Глава МОЗ Максим Степанов у відповідь запевнив президента, що план вакцинації передбачає надання послуг на безоплатній основі всім українцям. Він зазначив, що першими зможуть отримати щеплення вразливі категорії населення.

"Скоро ми докладно пояснимо план, як отримати вакцину від коронавіруса. Першими ми зможемо вакцинувати медиків, мобільні групи. Серед пріоритетних груп населення, звичайно, люди похилого віку. Ми також активно і результативно працюємо в рамках ініціативи COVAX. З огляду на потужності, скільки людей ми зможемо вакцинувати протягом місяця, у нас рівномірний розподіл державних коштів. І їх вистачить, щоб покрити всі потреби у вакцинації ", - підкреслив міністр охорони здоров'я.

Також Зеленський і Степанов обговрили безпеку і ефективність вакцин, якими будуть прищеплювати українців від коронавіруса. Глава МОЗ запевнив президента і українців, що вакцини будуть якісними, їх будуть перевіряти багаторазово і зберігати в належних умовах.

Як відомо, раніше заступник голови МОЗ Віктор Ляшко повідомляв, що в лютому Україна отримає 117 тисяч доз вакцин Pfizer в рамках програми COVAX. Вони будуть спрямовані на вакцинацію медиків, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Також, як запевнив Ляшко, в першому півріччі 2021 року Україна в рамках COVAX отримає від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин AstraZeneca для наступних етапів кампанії по вакцинації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в МОЗ уточнили, як вакцини Pfizer і Sinovac розподілять між українцями. Вакцина Pfizer піде на вакцинацію медиків, кому не вистачить, будуть робити щеплення Sinovac.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?