Зеленський невідкладно збільшив чисельність ЗСУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський невідкладно збільшив чисельність ЗСУ

Зеленський невідкладно збільшив чисельність ЗСУ
Джерело:  online.ua

29 липня в День Сил спеціальних операцій України президент Володимир Зеленський виступив перед військовими і публічно підписав закони про реформування української армії. Цими законами він офіційно збільшив чисельність ЗСУ на 11 тисяч осіб і запустив створення територіальної оборони в країні.

Джерело: пресслужба ОПУ

Підписані Зеленським закони були прийняті Радою 16 липня. У парламент їх вніс сам президент як невідкладні.

"Ці закони мають безпосередній стосунок до Сил спеціальних операцій, які отримують важелі для розбудови руху опору, зможуть поповнити свої лави новими фахівцями й надалі посилювати свій внесок у зміцнення обороноздатності нашої держави. І я з радістю підписую ці два важливі для нас, для України, для нашої героїчної армії закони саме тут, саме в цей важливий, ваш професійний день", - сказав Зеленський під час підписання законів.

Закон про збільшення чисельності ЗСУ

Документ передбачає, що чисельність Збройних сил України буде збільшена до 261 тисячі осіб, тобто на 4,4% - в їх числі будуть 215 тисяч військовослужбовців. На даний момент чисельність ЗСУ складає 250 тисяч осіб, в тому числі 204 тисячі військовослужбовців.

Збільшення чисельності ЗСУ, як пояснював раніше Зеленський, направлено на забезпечення виконання завдань, визначених законом про національний опір.

Що передбачає закон про національний спротив

Підписання закону про національний спротив України - це знакова подія для нашої країни, яке дозволить максимально швидко підвищити обороноздатність держави. Як пояснюють на Банковій, національний спротив - це залучення всього населення до протидії агресору, а також підготовка до такої протидії.

Такий підхід передбачає, що захист України є всенародною справою і здійснюється як на підконтрольній, так і на окупованій території нашої держави. Загалом, закон про нацспротив передбачає створення в Україні територіальної оборони.

"Створення системи національного спротиву в Україні є потужним сигналом усім, що наша країна оборонятиметься, не допустить подій 2014 року і що захист України для нас – це всенародна справа", – наголосив Володимир Зеленський при підписанні закону.

Територіальна оборона, як випливає з президентського закону, буде вбудована в вертикаль Генштабу. А це значить, що безпосередньо керувати місцевими, районними та обласними штабами ТРО будуть призначені військовим керівництвом країни командири. Передбачається, що всі "добровольчі формування" місцевих загонів тероборони будуть вбудовані в структуру ЗСУ. Керівництво ЗСУ зможе направляти членів ТРО з їх рідної місцевості в іншу область для "стабілізації обстановки", а бійців добровольчих формувань - на окуповані території .

Що стосується основних завдань, то на територіальну оборону пропонується покласти:

  • участь в посиленні охорони та захисту державного кордону;

  • участь в захисті населення, територій, навколишнього середовища і майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення військових (бойових) дій;

  • участь у підготовці громадян України до національного спротиву;

  • участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів держвлади, місцевого самоврядування та органів військового управління;

  • участь в охороні і обороні важливих об'єктів і комунікацій;

  • здійснення заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспортних засобів і пішоходів поблизу та в межах зон / районів надзвичайних ситуацій та / або ведення військових (бойових) дій;

  • участь в боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами тощо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?