Зеленський очікує консультацій від США та Німеччини щодо збереження українського транзиту
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський очікує консультацій від США та Німеччини щодо збереження українського транзиту

Зеленський очікує консультацій від США та Німеччини щодо збереження українського транзиту
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з міністром енергетики США Дженніфер Гренхольм наголосив на важливості створення ефективних запобіжників від використання Росією газу як зброї проти України після запуску “Північного потоку-2”.

Джерело: Офіс президента України.

Зустріч глави України з міністром енергетики Сполучених Штатів відбулася 31 серпня в рамках візиту Зеленського до США.

Під час зустрічі було обговорено актуальні питання енергетичної безпеки України та регіону.

Також на ній сторони обговорили загрози від запуску "Північного потоку-2".

«Російський газ є найбруднішим у світі через значні викиди метану в процесі видобутку та транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції», – зазначив президент.

Український президент заявив, що очікує якнайшвидшого започаткування регулярних тристоронніх консультацій у форматі Україна – Німеччина – США з питань збереження українського транзиту та забезпечення європейської енергетичної безпеки.

Окрім того, було порушено питання співпраці у сфері ядерної енергетики та реалізації проектів щодо будівництва додаткових реакторів на українських АЕС, використання малих модульних реакторів.

Загрози "Північного потоку-2"

У разі запуску російського газопроводу "Північний потік - 2" наполовину український транзит газу може скоротитися втричі – до 18 млрд кубометрів. Для порівняння торік Оператор ГТС протранзитував до Європи 55,8 млрд кубометрів газу. Транзит газу є важливим джерелом доходів Держбюджету України.

Під час візиту до Києва 22 серпня канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла Україні, що Німеччина докладе зусилля для збереження транзиту. Втім, в Кремлі заявляють, що наявні угоди по транзиту газу переглядати не будуть, але надалі країнам-транзитерам доведеться конкурувати за право транзиту палива.

Читайте також:

  • Зеленський озвучив очікування від офіційного візиту в США.

  • Зеленський у вівторок підпише договори з Пентагоном, Світовим банком, Держдепом і NASA.

  • Зеленський оголосив про меморандум із США щодо енергоблоку Хмельницької АЕС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?