Зеленський підписав закон про спрощення розслідувань щодо злочинців-втікачів
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський підписав закон про спрощення розслідувань щодо злочинців-втікачів

Зеленський підписав закон про спрощення розслідувань щодо злочинців-втікачів
Джерело:  online.ua

Глава української держави Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України. Він спрямований на спрощення розслідування щодо громадян, які здійснили кримінальний злочин і переховуються від слідства в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України.

Джерело: Офіс президента України

Закон, який підписав Зеленський, визначає дві підстави для здійснення спеціального попереднього розслідування або спеціального судового провадження:

  • якщо підозрюваний оголошений в міжнародний розшук;

  • якщо підозрюваний безпідставно ухиляється від явки за викликом слідчого, прокурора, слідчого судді або суду (за умови його належного повідомлення про такий виклик) і знаходиться на території держави-агресора або на тимчасово окупованих територіях України.

Спеціальне розслідування щодо злочинців-втікачів - що передбачено законом

Закон спрямований на забезпечення невідворотності покарання громадян, які здійснили кримінальний злочин і переховуються від слідства в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України. В ОПУ пояснюють, що тепер для початку спеціального досудового розслідування втікача не потрібно оголошувати в міжнародний розшук, в чому Інтерпол іноді відмовляв Україні, мотивуючи такі рішення наявністю ознак політичного переслідування.

Документом визначено наступне:

  • слідчий суддя зможе заочно арештовувати подорзеваемих в кримінальних злочинах, які ховаються від правосуддя;

  • судовий розгляд щодо обвинувачених в таких кримінальних виробництвах може здійснюватися при їх відсутності (in absentia);

  • обов'язкова публікація в загальнодержавних ЗМІ і на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора відомостей про підозрюваних, щодо яких розпочато спеціальне досудове розслідування, не пізніше 24 годин після отримання відповідної постанови суду;

  • якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з'явився або був доставлений в суд, з цього моменту судовий розгляд триває за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу України.

Цей закон, зокрема, дозволить заочно засудити втікачів чиновників режиму Януковича, які причетні до злочинів на Майдані.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?