Зеленський підписав законопроєкт про відновлення фінансового звітування партій
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський підписав законопроєкт про відновлення фінансового звітування партій

Зеленський підписав законопроєкт про відновлення фінансового звітування партій
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 9419-1. Він передбачає відновлення фінансового звітування політичних партій.

Джерело: Верховна Рада

Відновлення звітності фінансування партій

Тепер протягом 90 днів партії повинні подати до НАЗК звіти за період, за який не звітували. Для партій, що не мають державного фінансування, строк становить 120 днів.

Востаннє партії звітували за третій квартал 2020 року. Потім звітування призупинили через пандемію коронавірусу, пізніше – через воєнний стан.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що призупинення звітів від українських партій "ставить під загрозу як довіру до політичних партій, так і спроможність держави реагувати на внутрішні та зовнішні виклики повʼязані із агресією Російської Федерації та надмірним впливом олігархів на політичні процеси".

23 серпня Верховна Рада ухвалила законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Нагадаємо, що відновлення звітування політичних партій про фінансування є однією з вимог країн G7 та Європейського Союзу на шляху інтеграції.

Відновлення електронного декларування

Водночас закон  №9534  про відновлення електронного декларування під час воєнного стану направлений на підпис президентові.

26 вересня його підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Нагадаємо, що на початку вересня ВРУ не підтримала поправку про негайне відкриття реєстру е-декларацій, а відклав його ще на рік.

Наступного дня на сайті президента створили петицію з закликом до Зеленського ветувати законопроєкт, що він зробив 12 вересня.

20 вересня ВРУ схвалила законопроєкт про негайне відкриття реєстрів.

Читайте також:

  • G7 відреагувала на рішення Ради щодо системи е-декларування

  • Рада ухвалила законопроєкт про національні меншини

  • Рада підтримала закон про е-декларування з урахуванням вето президента

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?