Зеленський пообіцяв "позбавитися" Тупицького в КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський пообіцяв "позбавитися" Тупицького в КСУ

Зеленський пообіцяв "позбавитися" Тупицького в КСУ
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський прокоментував поточний стан вирішення так званої конституційної кризи, пов’язаної з рішеннями однойменного суду. Політик стверджує, що наразі КСУ заблокований і його роботу відновлять лише за однієї умови. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Liga.net.

За словами державного лідера, необхідно повноцінно відсторонити від займаної посади голову та суддю відомства Олександра Тупицького.

“Конституційний суд зараз заблокований через товариша... ну, ви знаєте, якого. Але ми крок за кроком позбудемося товариша, почне працювати Конституційний суд”, - звернув увагу Зеленський.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року КСУ під головуванням Тупицького визнав неконституційною норму про кримінальну відповідальність за неправдиве декларування прибутків і майна посадовці. Це обмежило роботу антикорупційних органів до ухвалення особливого рішення на рівні виконавчої влади України.

Після цього Тупицького відсторонили від роботи президентським указом і не пускають до будівлі суду. Утім, це не заважає йому звинувачувати Зеленського в переваженні повноважень, порушенні Конституції та працювати дистанційно поза будівлею структури.

Передбачалося, що Верховна Рада розгляне спеціальний президентський законопроєкт, однак той його відкликав наприкінці січня. Лідер подав проєкт до Ради 29 жовтня 2020 року. Він мав на меті відновити довіру суспільства до конституційного судочинства після кризи, яку викликало рішення КСУ щодо антиконституційності покарання за брехню в деклараціях. Його позначили як невідкладний.

На гучний інцидент торік відреагували міжнародні партнери України, які закликали до скорішого врегулювання цієї кризи.

Як повідомляв ONLINE.UA, Верховний суд відмовився розглядати позов проти президента Володимира Зеленського, поданий головою Конституційного суду Олександром Тупицьким. Відомство пояснило, що не у повноваженнях розв’язувати суперечки щодо конституційності указів. За оприлюдненими даними, питанням про конституційність повинен займатися сам КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?