Зеленський пояснив, навіщо Путіну Північний потік-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський пояснив, навіщо Путіну Північний потік-2

Зеленський пояснив, навіщо Путіну Північний потік-2
Джерело:  online.ua

Глава держави Володимир Зеленський звернув увагу на те, що "Північний потік – 2" може запрацювати за 2-3 роки і тоді нашій країні не бачити контракту на транзит газу. На переконання українського лідера, очільник Кремля Володимир Путін буде використовувати питання газогону як важіль впливу щодо Донбасу. 

Джерело: інтерв’ю  Frankfurter Allgemeine ZeitungОфіс президента

Зеленський вважає, що "Північний потік – 2" це флеш-рояль РФ

"Якщо вони добудують "Північний потік – 2" – це загроза для енергетичної безпеки України і Європи. Росія точно нас відключить. Так, у нас є контракт. До речі, завдяки Німеччині та Франції ми в Нормандському форматі домовилися про цей контракт на п'ять років. І з цих п’яти років майже два вже пройшли. Через три роки цей контракт закінчиться. Якщо вони завершать технічну сторону "Північного потоку – 2" у цьому році, він запрацює за два-три роки. І ми знаємо, що буде. Все це робиться для того, щоб наступного контракту в України не було. А точніше – використають цей важіль вже у питанні Донбасу", - пояснив Володимир Зеленський.

Український лідер звернув увагу на те, що проєкт скандального російського газогону "Північний потік-2" нічим не відрізняється від окупації Криму. Глава держави поскаржився, що проблема анексії Криму забулася після початку війни на Донбасі.

Окрім того, Володимир Зеленський додав, що команда Володимира Путіна продовжує нарощувати важелі впливу і "Крим віддаляється дедалі більше".

На переконання президента, "Північний потік – 2" – це козирна ставка. Український лідер підсумував, що наразі на руках у офіційної Москви флеш-рояль, який ще й частково підтримує Європа.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік — 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • Представники Nord Stream 2 AG стверджують, що вже прокладено 95% газопровідної магістралі, залишилося прокласти тільки 93 км труб в датських водах і 28 км труб — в німецьких.

  • Багато європейських компаній відмовилися брати участь в проєкті через санкції США, заблокувати ПП-2 не вдалося й екологам.

  • США поки призупинили санкційний тиск на Північний потік-2. Україна сподівається на допомогу Вашингтона — Київ підготував для США список компаній, які будують газопровід, і розраховує, що стосовно них будуть введені санкції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?