Зеленський пояснив рішення звільнити голову КСУ Тупицького
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський пояснив рішення звільнити голову КСУ Тупицького

Зеленський пояснив рішення звільнити голову КСУ Тупицького
Джерело:  online.ua

Звільнення голови КСУ Олександра Тупицького стало першим результатом аудиту указів колишнього президента-втікача Віктора Януковича. Таким чином своє рішення скасувати призначення Тупицького на посаду судді Конституційного суду від 2013 року пояснив український глава Володимир Зеленський. Він натякнув, що слідом за звільненням Тупицького послідують нові гучні укази і попередив, що особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, більше не зможуть розслаблятися і спати спокійно. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"На минулому засіданні РНБО, серед іншого, було прийнято рішення про аудит всіх указів Януковича. Сьогодні є перші результати. Мова про два укази Януковича - від 14 травня і 17 вересня 2013 про призначення суддями Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича і Касмініна Олександра Володимировича. Обидва ці укази мною скасовано. Зазначені особи можуть відправлятися на заслужений відпочинок", - прокоментував своє рішення Зеленський.

Президент пояснив, що в рамках виконання рішення РНБО від 19 березня поточного року будуть переглянуті всі укази Януковича, потенційно загрозливі нацбезпеки України. Він також нагадав, що вже підписав указу про проведення перевірок на всіх суб'єктах, які без аукціону отримали спецдозвіл на користування надрами і не почали видобуток корисних копалин, насамперед нафти і газу, протягом двох років з моменту отримання відповідних дозволів.

"Рішення РНБО - це не гучні декларації. Кожне слово з них вже має або незабаром буде реальним, в основному неприємні юридичні наслідки для низки фізичних і юридичних осіб", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року КСУ під головуванням Тупицького визнав неконституційною норму про кримінальну відповідальність за помилкове декларування доходів і майна посадові особи. Це обмежило роботу антикорупційних органів до прийняття особливого рішення на рівні виконавчої влади України. Після цього Тупицького відсторонили від роботи президентським указом, у відповідь він звинуватив Зеленського в перевищенні повноважень і порушенні Конституції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ. Таким чином з 27 березня поточного року Тупицький втратив повноваження судді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?