Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ
Джерело:  online.ua

27 березня український глава Володимир Зеленський підписав важливий указ, яким скасував призначення Олександра Тупицького суддею КСУ. Своїм указом глава української держави скасував указ президента-втікача Віктора Януковича, який призначив Тупицького на цю посаду в 2013 році. Також Зеленський скасував указ від 17 вересня 2013 року про призначення судді КСУ Олександра Касмініна. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Скасувати: Указ Президента України від 14 травня 2013 № 256" Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України "; Указ Президента України від 17 вересня 2013 № 513" Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду України ". Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування ", - йдеться в указі Зеленського.

У документі пояснюється, що президент підписав його з метою забезпечення дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки, керуючись національними інтересами України, а також беручи до уваги Заяву Верховної Ради України у зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану і подій Революції Гідності, в якій підкреслено, що узурпація влади в 2010 - 2014 роках Віктором Януковичем привела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини. В указі Зеленського підкреслено, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державної незалежності і національної безпеки України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина.

Зеленський вже публічно заявляв, що вже багато років Конституційний суд України - це державно-приватне партнерство, яким керують акціонери. Він обурений тим, що до цих пір в КСУ посади суддів займають "діти" президента-втікача Віктора Януковича, "племінники" колишнього президента України Петра Порошенка та "далекі родичі" Юлії Тимошенко. Зеленський вважає, що цей склад суддів КСУ потрібно терміново поміняти. При цьому перезавантаження КСУ, на думку Зеленського, повинна початися з відставки голови Конституційного суду Олександра Тупицького.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року КСУ під головуванням Тупицького визнав неконституційною норму про кримінальну відповідальність за помилкове декларування доходів і майна посадові особи. Це обмежило роботу антикорупційних органів до прийняття особливого рішення на рівні виконавчої влади України. Після цього Тупицького відсторонили від роботи президентським указом, у відповідь він звинуватив Зеленського в перевищенні повноважень і порушенні Конституції.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський пообіцяв "позбутися" від Тупицького в КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?