Зеленський позбавив депутатів недоторканності: що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський позбавив депутатів недоторканності: що важливо знати

Зеленський позбавив депутатів недоторканності: що важливо знати
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський позбавив українських депутатів недоторканності. Відповідний закон він підписав напередодні ввечері, 28 грудня. Тепер документ відправлений на гармонізацію положень законодавчих актів з конституційними нормами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт президента України.

Підписаний Зеленським закон про депутатську недоторканність дозволить внести зміни в деякі законодавчі акти України з метою приведення у відповідність до Закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України" № 388-IX від 18 грудня 2019 року. Він передбачає позбавлення депутатів недоторканності, але на певних умовах.

Зокрема, в закон внесена правка, згідно з якою народні депутати "не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Верховній Раді України та її органах, а також при здійсненні депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образу чи наклеп". Також, згідно з підписаним Зеленським закону, кримінальне провадження проти нардепів тепер зможе відкрити виключно Генеральний прокурор України, а проводити досудове розслідування кримінальних проваджень щодо народних обранців зможуть тільки слідчі НАБУ і Держбюро розслідувань.

Крім того, клопотання суд зможе розглянути виключно з обов'язковою участю народного депутата, якого завчасно про слухання повинен буде повідомити слідчий суддя. Затримати і заарештувати нардепа, відповідно до закону, можна тільки з дозволу слідчого судді, винесеного на підставі клопотання голови ГПУ, або ж тільки в разі, якщо останній був спійманий на місці злочину - його застали під час скоєння або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (пов'язаного із застосуванням насильства або вбивства людини).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський запропонував по-новому змінити Конституцію. Він направив на розгляд Ради доопрацьований документ щодо децентралізації влади в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?