Зеленський прибув до Вільнюса для участі у саміті НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський прибув до Вільнюса для участі у саміті НАТО

Зеленський прибув до Вільнюса для участі у саміті НАТО
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський вперше після початку розв'язаної Кремлем злочинної війни проти України прибув з візитом до Вільнюса для участі у саміті НАТО.

Джерело:   LRT

Що відомо про візит Зеленського до Вільнюса на саміт НАТО

Зазначається, що Зеленський прилетів до Вільнюса на державному літаку Польщі.

Зеленський прилетів в аеропорт Вільнюса близько 15:45.

До Вільнюса приїхав не лише президент, а й перша леді України Олена Зеленська.

Цю інформацію журналістам підтвердив прессекретар президента Сергій Никифоров.

Сьогодні у Вільнюсі розпочався саміт країн-членів НАТО. Також у ньому бере участь і Україна.

Київ хоче отримати запрошення приєднатися до Альянсу на саміті. При цьому Україна розуміє, що повноправним членом НАТО може стати лише після закінчення війни з Росією.

Позиція союзників щодо членства України 

За словами речника Ради нацбезпеки США при Білому Домі Джона Кірбі, членство України в НАТО у найближчому майбутньому малоймовірне, адже погрожуватиме втягуванням Альянсу у війну проти Росії.

Ми віримо, що НАТО - це майбутнє України. Я маю на увазі, що це те, про що Альянс домовився ще у 2008 році, - зазначив Кірбі.

Він також додав, що Україна має здійснити певні реформи до того, як приєднатися до НАТО.

Зараз Україні потрібно провести деякі реформи - належне врядування, верховенство права, політичні реформи - і ми розуміємо, що важко працювати над деякими з цих реформ, коли ви перебуваєте в стані війни. Звичайно, вони зараз у стані війни. Отже, членство в НАТО в найближчому майбутньому є малоймовірним, оскільки це втягне НАТО у війну з Росією, - підкреслив представник Білого дому.

Водночас Кірбі визнав розчарування з боку президента Володимира Зеленського, який розкритикував НАТО, адже Київ отримав сигнал про те, що партнери в кулуарах обговорюють формулювання на саміті без України.

Так, є розчарування, є бажання швидко закінчити цю війну, все це ми розуміємо. Звичайно, ми поділяємо багато з цих занепокоєнь, - пояснив речник Ради нацбезпеки США.

Між тим президент США Джо Байден підтримав спрощення процедури вступу України до НАТО для прискорення членства після перемоги у війні проти Росії.

За словами джерела агентства, Байден хоче скасувати так званий План дій щодо членства.

Це означатиме, що українському уряду не доведеться брати участь у багаторічній програмі, щоб продемонструвати, що він провів військові, економічні та політичні реформи, необхідні для вступу до Альянсу, -повідомляють журналісти видання EFE.

У свою чергу глава Держдепу США Ентоні Блінкен підкреслив, що на саміті НАТО у Вільнюсі Україна має отримати потужний пакет політичної та практичної підтримки, включно зі шляхом до членства в Альянсі.

У нас є єдиний альянс, який збирається продемонструвати дуже практичними способами свою незмінну підтримку України, включно зі шляхом до членства, - зазначив Блінкен.

В окремому інтерв'ю на NBC Блінкен наголосив на чіткій демонстрації прогресу, якого Україна досягла на шляху до членства. Він додав, що це буде відображено в рішеннях саміту, а також в роботі, яку ще потрібно виконати.

Я думаю, що всі, включно з президентом Зеленським, чітко усвідомлюють, що під час війни членство не може відбутися, але вони досягли реального прогресу, і альянс визначить подальші реформи як у сфері безпеки, так і в сфері демократії, які необхідні для продовження руху цим шляхом, - наголосив глава Держдепу США.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?