Не Столтенберг. Відомо, кого Байден хоче бачити новим генсеком НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Не Столтенберг. Відомо, кого Байден хоче бачити новим генсеком НАТО

Не Столтенберг. Відомо, кого Байден хоче бачити новим генсеком НАТО
Джерело:  online.ua

Як вдалося дізнатися журналістам, американський лідер Джо Байден наполягає на призначенні очільниць Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн наступним генеральним секретарем НАТО замість чинного глави блоку Єнса Столтенберга.

Джерело:  The Telegraph

Новим генсеком НАТО може стати Урсула фон дер Ляєн 

За словами журналістів, після того, як офіційний Вашингтон заблокував кандидатуру глави Міноборони Британії Бена Воллеса, який також хотів стати очільником Альянсу, саме Урсула фон дер Ляєн була обрана кандидаткою США на посаду генсека НАТО.

Як уже згадувалося раніше, 4 липня члени блоку домовилися про продовження на один рік – до осені 2024 року – повноважень Єнса Столтенберга, який очолює НАТО уже майже 10 років.

Згідно з даними видання, лідери Альянсу розраховували на те, що досягнуть угоди щодо наступника Столтенберга наступного тижня на щорічному саміті у Вільнюсі, однак їм не вдалося це зробити.

Чому Байден наполягає на кандидатуру фон дер Ляєн

Як стверджують інсайдери видання, очільник Білого дому намагався переконати фон дер Ляєн, яка раніше очолювала Мініоборони Німеччини, стати наступником Столтенберга на тлі побоювань, що підхожий кандидат не з’явиться протягом наступного року.

Урсула фон дер Ляєн (фото — twitter.com/vonderleyen)

Байден і фон дер Ляєн встановили "міцний зв’язок" за останні роки, сприяючи тісним трансатлантичним зв’язкам щодо Китаю, України та клімату, повідомило виданню друге джерело. Кажуть, що тепер вона (президентка Єврокомісії – ред.) покладається на Вашингтон в отриманні розвідувальних даних, відмовляючись від інформації, яку їй передають європейські агентства, які неправильно оцінили вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними журналістів, фон дер Ляєн дійсно може стати новим генсеком НАТО, адже не відкидає пропозицію Байдена з цього приводу.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?