Британія підтримає ідею спрощеного вступу України в НАТО — глава МЗС
Категорія
Світ
Дата публікації

Британія підтримає ідею спрощеного вступу України в НАТО — глава МЗС

Британія підтримає ідею спрощеного вступу України в НАТО — глава МЗС
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі заявив, що його країна підтримає спрощену процедуру вступу до НАТО для України.

Джерело: Guardian

Британія підтримає скасування ПДЧ для України

Клеверлі припустив, що Велика Британія підтримає пропозиції Україні не проходити етап плану дій щодо членства (ПДЧ) для приєднання до альянсу.

Виступаючи на прес-конференції в рамках Ukraine Recovery Conference у Лондоні, Клеверлі сказав: «Ми бачили, як Україна розвивалася, і розвивалася неймовірно швидко».

Я думаю, що позиція Сполученого Королівства була б дуже, дуже прихильною, якби ми відійшли від плану дій щодо членства, визнаючи, що пропозиція як Швеції, так і Фінляндії цього не вимагала, і українці продемонстрували свою відданість реформуванню армії для вимог членства в НАТО через їхні дії на полі бою. Я думаю, що всі союзники по НАТО це визнають.

Він додав, що генсек НАТО Єнс Столтенберг на неформальному саміті міністрів закордонних справ НАТО сказав, що насправді багато вимог плану дій щодо членства виконуються.

У процесі ПДЧ країни-кандидати отримують оцінки та поради, щоб відповідати критеріям НАТО щодо оборони та інших питань.

Якби Україна пропустила це, це поставило б її в одну категорію з новим членом Фінляндією. Наприклад, Північна Македонія брала участь у 20-річній програмі ПДЧдо її вступу в 2020 році.

Все більше країн НАТО підтримують відмову від ПДЧ для України

Видання Politico пише, що усе більше країн-членів Північноатлантичного Альянсу підтримують спрощений вступ України без ПДЧ.

Це рішення можуть затвердити на липневому саміті у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у приватному порядку запропонував союзникам погодитися, що Україна може приєднатися до НАТО після війни без виконання ПДЧ.

Високопоставлений дипломат зі Східної Європи заявив, що пропозиція скасувати необхідність ПДЧ, «якщо вона буде запропонована, є хорошою. Ми б підтримали».

Тим часом дипломат із північної Європи наголосив, що скасування ПДЧ «може бути» одним із кількох компонентів політичного пакету, запропонованого Україні у Вільнюсі, разом із «ймовірними двосторонніми гарантіями безпеки».

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?