У НАТО почала стрімко змінюватися позиція щодо членства України — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО почала стрімко змінюватися позиція щодо членства України — Politico

У НАТО почала стрімко змінюватися позиція щодо членства України — Politico
Джерело:  online.ua

За словами американських журналістів, дедалі більше країн-членів НАТО підтримують спрощений вступ України, який передбачає відмову від плану дій щодо членства (ПДЧ). Ба більше, цілком можливо, що це рішення можуть ухвалити під час саміту НАТО у Вільнюсі.

Джерело:  Politico

Україна може стати членом НАТО без ПДЧ

За словами інсайдерів ЗМІ, генсек НАТО Єнс Столтенберг у приватному порядку озвучив припущення, що союзники погодилися на можливість вступу України до блоку після завершення повномасштабної війни без виконання ПДЧ.

До такого рішення керівництво блоку підштовхує заява американського лідера Джо Байдена, який підтримує такий розвиток подій.

Якщо це те, чого Америка дуже, дуже, дуже хоче, вони зазвичай можуть досягти цього - заявило одне із анонімних джерел.

Як стверджує ще один інсайдер, в Альянсі "є можливість реалізації цієї пропозиції".

Що важливо розуміти, скасування ПДЧ "може бути" одним із декількох компонентів політичного пакета, запропонованого Україні на саміті у Вільнюсі, разом із "імовірними двосторонніми гарантіями безпеки".

Хто може заблокувати це рішення

Згідно з даними журналістів, проти скасування ПДЧ для України виступають "деякі країни Південної Європи", які досі бояться, що це може розлютити Путіна й спровокувати його на нову агресію.

Не можна також забувати про Угорщину і Туреччину, яким, як зазначають інсайдери видання, не надто подобається ідея швидкого вступу України в Альянс.

Однак низка посадовців, із якими спілкувалось Politico, вказують на те, що НАТО загалом відкритий до такого підходу. Водночас вони погоджуються з тим, що вступ України можливий тільки після завершення війни з Росією.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?