Зеленський терміново звернувся до СБУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський терміново звернувся до СБУ

Зеленський терміново звернувся до СБУ
Джерело:  online.ua

Український лідер Володимир Зеленський терміново доручив керівництву СБУ зайнятися діяльністю навчальних закладів, пов’язаних з організацією опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує у спробі перевороту 2016 року. Про це він заявив на пресконференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Києві, передає ONLINE.UA.

"Ми сьогодні довгий час говорили на цю тему, говорили дуже детально. Я знаю, що це питання уже було на порядку денному між Україною і Туреччиною", - заявив Зеленський.

За його словами, це питання багато років не вирішувалося.

"Сьогодні я отримав дуже детальні речі і факти від президента Ердогана, є різні прізвища. Всю цю інформацію я вже передав керівнику СБУ, який повинен цим питанням займатися", - сказав президент.

Варто звернути увагу на те, що Анкара пов'язує вчителів, які працюють у школах "гюленістів", з релігійним проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого вважає відповідальним за спробу військового перевороту в Туреччині у липні 2016 року. У 2018 року Анкара вимагала від Києва екстрадиції п'ятьох турецьких вчителів, нібито пов'язаних з і Фетхуллахом Гюленом.

Нагадаємо, що Фетхуллах Гюлен - 78-річний турецький богослов і проповідник. З 1999 року він живе у вигнанні в Сполучених Штатах, де йому було надано притулок. Ще 4 роки тому рух Гюлена було оголошено в Туреччині терористичною організацією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Анкарі анонсували важливі домовленості, які мають намір досягти  Зеленський і Ердоган під час переговорів  в Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?