Зеленський ухвалив важливе рішення щодо білорусів
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський ухвалив важливе рішення щодо білорусів

Зеленський ухвалив важливе рішення щодо білорусів
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський спростив видачу посвідки на проживання для білорусів. Відповідний указ № 420/2020 він підписав 4 жовтня. Документом передбачені заходи по залученню в Україну підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь. Хто і на яких умовах зможе оформити посвідку на проживання в Україні, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ.

"Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 420/2020 "Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь". Документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих ІТ-фахівців та інноваторів. Указ набирає чинності з дня його опублікування ", - повідомила пресслужба українського лідера.

Своїм указом Зеленський доручив уряду продовжити до 180 днів на рік термін тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих фахівців, зокрема фахівців в сфері інформаційних технологій і інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, і членів їх сімей. Також президент доручив Кабміну запустити пілотний проект щодо спрощеного оформлення посвідки на проживання для цих категорій громадян Білорусі, в якому передбачити можливість скорочення до 3 днів термінів для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.

В указі Зеленського йдеться про необхідність визнати документи, видані компетентними органами Білорусі, які потрібні для здійснення трудової діяльності в Україні. Для всіх бажаючих іммігрувати в Україну білорусів президент попросив забезпечити безперебійне функціонування єдиного інформаційного порталу і телефонів гарячої лінії для надання консультацій. Окремо він доручив Кабміну оптимізувати порядок отримання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-фахівцями, зокрема, скоротити до 5 днів термін надання такого дозволу і передбачити можливість його отримання за принципом мовчазної згоди.

Як відомо, офіційний Київ не визнає легітимність Олександра Лукашенка, який оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації. Україна підтримує позицію ЄС в цьому питанні і готова приєднатися до європейських санкцій проти режиму Білорусі, які вступили в силу 2 жовтня. Офіційний Мінськ вважає недружніми висловлювання з боку офіційних осіб уряду України щодо ситуації в білоруській державі і називає заяви про введення санкцій проти Білорусі та припинення економічного співробітництва з Білоруссю втручанням у внутрішні справи країни, за чим підуть незворотні наслідки.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що білоруські пропагандисти, які підтримують Олександра Лукашенка, зважилися на новий скандальний випад проти України. За те, що офіційний Київ не визнає легітимність Лукашенко і готовий приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі, державний телеканал СТВ (Столичне телебачення) вирішив перейменувати нашу країну, а також Польщу і Литву, до яких у Лукашенка виникло багато претензій. У новинах цього каналу Україну підписали як "колишню радянську республіку". Назад в СРСР білоруський канал "повернув" і Польщу, і Литву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?