Зеленський ветував ще один закон - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський ветував ще один закон - що важливо знати

Зеленський ветував ще один закон - що важливо знати
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський несподівано для всіх ветував і повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями законопроєкт 3640 про валютну іпотеці. Президент заборонив вводити мораторій на стягнення майна за іпотечними кредитами. Зеленський попередив нардепів, що закон в такому вигляді унеможливить кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковісті виконання судових рішень. Глава НБУ Кирило Шевченко привітав рішення Зеленського. Він заявив, що банківська система "дуже вдячна" президенту. Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на прес-службу ВРУ.

Як відомо, законом, автором якого виступив депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський, пропонувалося продовжити термін мораторію на відчуження житлового майна за прострочені валютні кредити громадян, в тому числі і по іпотеці, до 1 січня 2022 року - цей мораторій ще діє в Україні до 21 жовтня 2020 року. У документі йшлося про те, що житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине місце проживання, якщо його загальна площа не перевищує 140 кв.м. для квартири і 240 кв.м для будинку.

Банки України категорично не підтримували цю пропозицію нардепів, оскільки обов'язок платити борг і виконувати договірної борг - це базис капіталізму і ринкової економіки, тому відхилення від обов'язку сплачувати борги має бути цивілізованим і справедливим. Фінансові установи підкреслювали, що подібні мораторії призводять до збільшення витрат боржників та до збільшення корупції. Нардепи ж вважали, що цей законопроєкт захистить іпотечних позичальників.

"Пропонований законом мораторій не визначає чітких умов і кола боржників, щодо яких буде діяти відповідна заборона на відчуження майна. Така невизначеність може спричинити застосування положень закону не тільки до іпотечних валютних кредитах, а й під час примусового виконання рішень інших категорій стягнення, що призведе до правового колапсу. у зв'язку з цим президент пропонує уточнити норми прийнятого закону", - пояснили рішення Зеленського в ОП.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про валютну іпотеку ще 16 липня. Через тиждень голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон і передав його на підпис президенту.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Зеленський ветував і повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями законопроект, яким створюється резерв державних службовців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?