Зеленський визначився щодо введення повного локдауна
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський визначився щодо введення повного локдауна

Зеленський визначився щодо введення повного локдауна
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський зібрав чиновників на термінову нараду, на якій доручив оперативно визначитися щодо введення повного локдауна в Україні. Президент вважає, що представники Кабміну, МВС, МОЗ, РНБО повинні реально оцінити прогнози по захворюваності коронавірусом в країні і прийняти остаточне рішення про карантин, про який важливо якомога швидше повідомити українцям. На нараді з чиновниками 30 листопада Зеленський підкреслив, що засідання, на якому потрібно визначити чи потрібно впроваджувати повний локдаун і коли, має відбутися сьогодні. Таким чином президент дав зрозуміти, що не проти введення жорсткого карантину, але зазначив, що остаточне рішення за урядом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Нам треба визначитися з реалістичними прогнозами, щоб зрозуміти, чи витримає навантаження наша медична система і наша економіка. Ми розробили економічну програму допомоги, постійно вдосконалюємо систему охорони здоров'я. Треба, щоб і бізнес, і люди були готові, якщо уряд вважатиме, що жорсткого карантину не обійти ", - заявив Зеленський на нараді.

Повний локдаун в Україні - коли можуть ввести тотальний карантин

Про те, що влада України вже готують план по введенню повного локдауна в країні стало відомо ще минулого тижня. Але глава Кабміну Денис Шмигаль запевняв, що тотальний карантин - це план Б, який реалізують тільки в критичній ситуації. Остаточне рішення про введення повного локдауна в Україні, як очікується, уряд прийме вже на засіданні 2 грудня.

На даний момент відомо про декілька сценаріїв щодо введення повного локдауну в Україні. Найбільш ймовірний - тотальний карантин на три тижні на період новорічних свят, тобто поки школярі будуть на зимових канікулах. Однак, точної дати ще немає. Зокрема, глава МВС Арсен Аваков закликає ввести повний локдаун "якомога швидше", а Шмигаль на нараді з мерами міст озвучував план щодо запровадження тотального карантину з 20-25 грудня за оптимістичного сценарію розвитку пандемії.

Важливо відзначити, що уряд не зможе оголосити повний локдаун миттєво, так як Верховна Рада зобов'язала Кабмін завчасно попереджати бізнес і населення про будь-яке значне посилення карантинних обмежень. Навіть якщо це рішення ухвалять, то його озвучать за 7-10 днів до його вступу в силу.

Посилення карантину в Україні - що закриють

МОЗ і комітет охорони здоров'я в Верховній Раді виступають за тотальний карантин, подібний до того, як діяв навесні. Там пропонують зупинити транспорт і закрити школи, інакше результату не буде. Але ці питання поки залишаються відкритими, так як, наприклад, влада вже визнала, що якщо зупинити метро у Києві, то виникне багато проблем. Що стосується шкіл і дитсадків, то влада спирається на досвід європейських країн, де, незважаючи на введення жорсткого карантину, дошкільні установи та школи залишалися відкритими.

Але якщо повний локдаун в Україні введуть за сценарієм країн Європи, то швидше за все під заборону потраплять:

  • будь-які масові зібрання і заходи;

  • робота адміністративних, державних і муніципальних установ, включаючи заклади культури;

  • діяльність підприємств в сфері харчування (крім торгівлі на винос і доставки) і обслуговування;

  • спортивні змагання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Верховній Раді визначилися щодо введення повного локдауна в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?