Зеленський визначився, як буде домовлятися з Путіним по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський визначився, як буде домовлятися з Путіним по Донбасу

Зеленський визначився, як буде домовлятися з Путіним по Донбасу
Джерело:  Фокус

Українсько глава Володимир Зеленський нарешті озвучив свою стратегію щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі дипломатичним шляхом. Він вважає важливим прямий діалог з президентом РФ Володимиром Путіним і готовий з ним домовлятися тет-а-тет. Але поки Зеленський не дзвонить Путіну, так як, за словами президента, немає предмета для розмови. Однак Зеленський готовий до особистих переговорів з главою Кремля, якщо продовжиться затримка з зустріччю радників лідерів нормандської четвірки. На думку Зеленського, переговори по Донбасу повинні йти як в нормандському форматі, так і в форматі прямого діалогу. Про це Зеленський заявив в інтерв'ю Фокус, передає ONLINE.UA.

"Якщо продовжиться затримка із зустріччю радників, то я буду з ним спілкуватися обов'язково. Як президент України я повинен вирішувати з ним всі складні питання. І якщо це допоможе швидше зупинити війну, я повинен з ним спілкуватися. До того ж, я вважаю, що повинен бути як діалог на кшталт в нормандському форматі, так і прямий діалог. Тому що є питання, які ми не ставимо в нормандському форматі - ні питання заручників в Росії або Криму, ні питання Криму. Цей формат суто про Донбас. Тому ми повинні говорити з ним глобально тет-а-тет ", - пояснив свою позицію Зеленський.

Глава української держави розраховує, що після зустрічі радників лідерів нормандського формату буде підготовлений план, в якому будуть прописані конкретні кроки з конкретними датами, важливі для завершення війни. Зеленський зазначив, що в цих питаннях є суперечки між учасниками переговорів, так як за дати треба буде всім відповідати.

Зеленський також додав, що це все ще план А. Він підкреслив, що про план Б поки говорити рано, оскільки це "хвора і тонка дипломатія".

Говорячи про Донбас, Зеленський зазначив, що на даний момент йому нема про що говорити з Путіним, але він переконаний, що глава Кремля відповість на будь-який його дзвінок.

"Я можу йому зателефонувати, він точно зі мною поспілкується. Ще не дзвоню, тому що немає предмета для розмови", - пояснив Зеленський.

Нагадаємо, на своїй великій прес-конференції Путін виступив із заявою по Донбасу, в якій дав зрозуміти владі України і українцям, що не має наміру завершувати війну. Він пообіцяв збільшити підтримку окупованого Донбасу, причому не тільки по гуманітарній лінії. Путін заявив про готовність до прямого співробітництва з ОРДЛО, як в питаннях виробництва, так і в інфрастуктурні напрямку. Що стосується завершення війни, то Путін за традицією заявив, що благополучне вирішення конфлікту в значній мірі залежить від української влади. Військові експерти вважають, що після такої заяви можлива ескалація конфлікту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін зайняв жорстку позицію по Донбасу і висунув Україні чергові вимоги.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?