Зеленський все робить правильно - в США відреагували на нове рішення Києва
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський все робить правильно - в США відреагували на нове рішення Києва

Зеленський все робить правильно - в США відреагували на нове рішення Києва
Джерело:  Голос Америки

Команда українського президента Володимира Зеленського включила в переговори ТКГ по Донбасу представників ОРДЛО, які представлятимуть інтереси укранцев-переселенців. У США привітали це рішення. Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер, який зараз працює науковим співробітником у вашингтонському аналітичному центрі "Центр аналізу європейської політики", впевнений, що нова ідея офіційного Києва позбавить команду президента Росії Володимира Путіна головних аргументів щодо того, що народ Донбасу на переговорах не представлений. На думку Волкера, Путіну тепер не вдасться реалізувати свій план із залученням бойовиків ОРДЛО до переговорів, яких призначив Кремль. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Голос Америки.

На думку Волкера, тепер, за участю переселенців в ТКГ у Путіна не буде можливості заявляти, що Москва не контролює так звані "ЛНР" і "ДНР", а Україна нібито порушує Мінські угоди, так як відмовляється сідати за стіл переговорів з бойовиками, яких Кремль призначив представляти ОРДЛО. При цьому він наголосила, що офіційний Київ не має жодних ілюзій щодо можливості проведення виборів на Донбасі без повного контролю над територією або визнання так званих "народних республік".

Крім того, Волкер звинуватив владу США в недостатній підтримці офіційного Києва в переговорах по Донбасу після того, як він залишив посаду спецпредставника в вересні минулого року.

"І тепер все покладається на Францію і Німеччину. І що у мене викликає сум, так це те, що Франція і Німеччина чітко не заявляють про те, що Росія є порушником Мінських домовленостей, вона їх підписант, а не сторонній спостерігач, вона є учасником конфлікту і не виконала взяті на себе зобов'язання", - зазначив дипломат.

При цьому Волкер впевнений, що поки війна на Донбасі буде залишатися політикою президента РФ Володимира Путіна, миру не буде. Він нагадав, що протягом двох років намагався створити умови, щоб продемонструвати Росії, що її зусилля використання Донбасу як політичного інструменту не досягають результату - вони не гальмують розвиток України, так як країна успішно розвиває демократію, економіку і інтегрується до західних інституцій. На думку дипломата, з новим законом про землю і наданням Україні траншу МВФ, прогрес ще більше прискориться.

Нагадаємо, напередодні відбулися чергові переговори Тристоронньої контактної групи по мирному врегулюванню на Донбасі, в яких вперше з початку агресії Росії проти України залучили українських громадян - вимушених переселенців ОРДЛО. У переговорах на постійній основі тепер будуть брати участь журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш, голова Міжнародної громадської організації, юрист Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна обурилися рішенням України включити українців-переселенців в ТКГ по Донбасу. У плани Кремля не входило, щоб Київ залучив до переговорів українців з ОРДЛО, так як в Москві хотіли, щоб в цьому процесі брали участь тільки призначені Путіним російські громадяни. Представник Росії в ТКГ Борис Гризлов накинувся із звинуваченнями на офіційний Київ, заявивши, що українська сторона відмовилася обговорювати політичну частину Мінського комплексу заходів з представниками так званих "ЛНР" і "ДНР", а значить фактично вийшла з "Мінського процесу".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?