Зеленський заперечив заяви розвідки США та Естонії про необхідність виходу з Бахмута
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський заперечив заяви розвідки США та Естонії про необхідність виходу з Бахмута

Зеленський заперечив заяви розвідки США та Естонії про необхідність виходу з Бахмута
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський наголосив, що попре заяви представників розвідок Естонії та США, Україна не збирається виводити військових з Бахмута на Донеччині, який багато місяців поспіль намагається захопити злочинна російська армія. 

Джерело: сайт президента України

Що Зеленський каже про ситуацію навколо Бахмута 

Здавати Бахмут ніхто не буде. Боротимемося, скільки зможемо, - підкреслив голова держави.

При цьому президент України під час виступу на 24-ому саміті Україна-ЄС разом із президентом Євроради Шарлем Мішелем та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн зазначив, що Україна зробить все необхідне для пришвидшення вступу в Євросоюз.

Наша мета абсолютно чітка: початок переговорів про членство України в Європейському Союзі. Ми не втратимо жодного дня в роботі задля зближення України та ЄС, - наголосив Зеленський.

Він звернув увагу на те, що Україна досить успішно та швидко виконує програму вступу, і це має позитивний вплив на державу.

Що представники західних розвідок кажуть про ситуацію навколо Бахмуту 

Командувач розвідувальним центром Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг заявив, що потужна оборона Бахмута на Донеччині дозволила українським військовим виграти час для створення нових ліній оборони, одже підрозділи ЗСУ найближчим часом, ймовірно покинуть Бахмут.

За словами керівника розвідки Міноборони Естонії, наразі ЗСУ утримують Бахмут, проте всі дороги в місто з півночі, сходу і півдня відрізано, і єдиний вихід із міста - із заходу.

Той факт, що українські збройні сили утримали місто, дав їм можливість створити тилову лінію оборони, так би мовити, захистити подальші райони, такі населені пункти, як Краматорськ і Слов'янськ, - підкреслює Гросберг.

Він зазначив, що місцевість у цьому районі, очевидно, дає українцям перевагу, тому що вони знаходяться на високогір'ї.

В результаті можливий вихід українців з Бахмута в найближчі кілька тижнів, можливо, в найближчі кілька днів. Все залежить від рівня готовності нових оборонних рубежів. У якийсь момент буде нерозумно витрачати ресурси на утримання міста, - припустив Гросберг.

За його словами, захоплення Бахмута російською армією не викличе значних змін на фронті, але стане психологічною та інформаційною перемогою ворога.

Досягнення успіху і будь-яка наступальна активність, очевидно, вкрай важливі для збройних сил РФ. Їм необхідно домогтися успіху на якихось напрямках, зробити прорив і показати якісь перемоги, - підкреслив Гройсберг.

Керівник естонської розвідки також зазначив, що надходження нової зброї Україні чинитиме все більший тиск на росіян, а це означає, що кількість локальних атак може зрости в найближчі кілька тижнів.

Водночас, за його словами, Росія також продовжує будівництво оборонних ліній: "Особливо в тому напрямку, якого вони найбільше бояться, тобто із Запорізької області в бік Мелітополя".

Він також повідомив, що перша партія мобілізованих, які зараз будуть відправлені до кордонів України, завершила навчання в Білорусі.
Водночас на навчання залучено новий контингент шляхом ротації. 
Гросберг зазначив, що друга хвиля мобілізації, про яку так багато говорили, ще не почалася, але перша хвиля також ще не оголошена завершеною.

За його словами, мобілізація в Росії все ще триває, але в значно менших масштабах.

Якщо наразі співвідношення сил за особовим складом на фронті приблизно один до одного, то, як я вже неодноразово зазначав, для проведення успішної наступальної операції цей баланс має бути три до одного, - припускає естонський військовий.

За інформацією видання Bloomberg, американські військові радять ЗСУ тягнути час в очікуванні нової військової допомоги від західних партнерів.

При цьому, аналітики військової розвідки США та представники Пентагону вважають, що Україна вимушена буде покинути Бахмут для організації весняного контрнаступу.

За словами високопосадовця, США радять українським силам тягнути час, щоб дозволити танкам та іншому озброєнню прибути. Щоб зібрати ресурси для весняного наступу на півдні, Україні, можливо, також доведеться незабаром вивести свої війська зі східного міста Бахмут, - йдеться у матеріалі видання із посиланням на представників військових відомств США та ЄС.

Відзначається, що відступ з Бахмута не матиме значного стратегічного впливу на війну.

За словами високопоставленого американського чиновника, українські війська, швидше за все, встановлять оборонні лінії дуже близько до того місця, де зараз проходить лінія фронту.

Очікується, що з Бахмута Росія просуватиметься до Слов'янська і Краматорська

Її військам навряд чи вдасться захопити всю східну частину Донецької області найближчим часом, зважаючи на величезні розміри території, - зазначають американські військовослужбовці.

Якщо Україна зосередиться на півдні навесні і влітку, то зможе відкрити можливості навколо Криму, оскільки російські військові будуть відрізані від поставок.

Водночас, Росія може спробувати відтіснити українські сили якомога далі на північ, подалі від Криму.

Високопоставлений американський чиновник заявив, що Україна навряд чи зможе повернути Крим найближчим часом.

Проте, якщо Україні вдасться повернути собі територію на півдні в районі Мелітополя і розділити російські кордони між Кримом і сходом країни до кінця літа, Київ створить підгрунтя для кількох важких місяців для Путіна і його військ.

Співрозмовники видання вважають, що війна, ймовірно, затягнеться до 2024 року.

Зокрема, наданого Україні озброєння наразі недостатньо для суттєвого відвоювання території, а більше зброї надійде через кілька місяців.

Враховуючи час, необхідний для доставки, підготовки і побудови ліній постачання, сучасні бойові танки з Європи і США можуть з'явитися на полі бою не раніше весни.

Повідомляють, що РФ також певною мірою вчиться на помилках

Вона відвела техніку з районів, що знаходяться в межах досяжності далекобійної артилерії, побудувала більше оборонної інфраструктури, такої як загородження і траншеї в північному Криму, і розмістила більше мін. За словами високопосадовця НАТО, вона також використовує коротші логістичні лінії, - зазначили американські військові аналітики у розмові із журналістами видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?