Зеленський затвердив закон про посилену відповідальність за побутове насилля
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський затвердив закон про посилену відповідальність за побутове насилля

Зеленський затвердив закон про посилену відповідальність за побутове насилля
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський затвердив власним підписом законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі”.

Джерело: Офіс президента

Перш за все законодавчий акт передбачає посилення відповідальності за прояви домашнього насильства. Він вводить для потерпілих можливість отримати відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

“Згідно із законом, військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, а також особи начальницького складу НАБУ, рядового й начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, ДБР та поліцейські несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення поліції про місце свого тимчасового перебування у разі винесення такого припису”, - пояснили на Банковій.

Передбачається, що правопорушення каратимуться штрафами, обсяг яких коливатиметься від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, чи громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин. Також серед цих “опцій” - адміністративний арешт терміном до 10 діб.

Повторні правопорушення, які особа вчинить упродовж року з моменту першого інциденту, передбачатиме вже покарання у вигляді штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадських робіт терміном від 40 до 60 годин, або з адміністративним арештом до 15 діб.

Підписаний законопроєкт набуває чинності у день його офіційного оприлюднення.

Покарання за домашнє насильство

На рівні Верховної Ради ухвалили законопроєкт про посилення відповідальності за домашнє насильство та насильство за статевою ознакою 1 липня. Тоді проєкт №1604-ІХ у другому читанні та в цілому підтримали голосами 336 народних депутатів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?