Концерти, фільми і книги українською мовою — набувають чинності нові мовні норми
Категорія
Україна
Дата публікації

Концерти, фільми і книги українською мовою — набувають чинності нові мовні норми

Концерти, фільми і книги українською мовою — набувають чинності нові мовні норми
Джерело:  online.ua

16 липня 2021 року набувають чинності нові норми Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Вони стосуються сфери культури і розваг, туристичної сфери, книговидання та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрації фільмів в кінотеатрах і на телебаченні.

Джерело: пресслужба Кабміну

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів, в чому полягатимуть нововведення і як вони змінять життя українців.

"Останнім часом ми бачимо, що на українській мові все більше користуються в сфері обслуговування, в державному і приватному секторі. А з 16 липня українському побільшає і в інформаційному просторі, в сфері культури і на телебаченні - в усіх сферах суспільного життя", - підкреслив він.

Нові норми мовного закону

Нові правила мовного закону, які вступлять в силу з 16 липня, спрямовані на забезпечення присутності українського в публічному просторі. Вони передбачають:

  • проведення концертів, шоу-програм, культурно-мистецьких, розважальних, видовищних заходів державною мовою;

  • оголошення, афіші, постери, вхідні квитки, буклети та інші інформаційні матеріали про культурно-мистецьких і видовищних заходах, у тому числі аудіовізуальний супровід в музеях, галереях, на виставках, повинні подаватися українською мовою;

  • всі фільми, створені на іноземній мові, повинні поширюватися і демонструватися, державною мовою. Показ іноземних фільмів субтитрами в кінотеатрах дозволяється тільки, якщо кількість таких сеансів не перевищує 10% від усіх сеансів;

  • українських видавців зобов'яжуть видавати на державній мові не менше 50% назв книжкових видань. Частка книг державною мовою, що є у продажу в кожній книгарні повинна становити не менше 50%.

Також на новому етапі втілення норм мовного закону Національна комісія зі стандартів державної мови почне проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Їх будуть здавати:

  • всі посадові особи: від президента до заступників глав державних адміністрацій;

  • всі держслужбовці, прокурори і судді, працівники правоохоронних органів, а також керівники всіх навчальних закладів;

  • люди, які хочуть отримати громадянство України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?