Глава Мінкульту виступив за скасування штрафів за російську мову
Категорія
Україна
Дата публікації

Глава Мінкульту виступив за скасування штрафів за російську мову

Глава Мінкульту виступив за скасування штрафів за російську мову
Джерело:  online.ua

З 16 січня 2021 року в Україні вступила в силу нова норма мовного закону, згідно з якою вся сфера послуг повинна перейти на українську мову. Це означає, що в супермаркетах, магазинах, кафе, ресторанах, в аптеках, на автозаправках і будь-якому іншому об'єкті, який займається обслуговуванням населення, усі послуги повинні надаватися виключно державною мовою України. Протягом першого місяця після вступу в силу закону мовної омбудсмен Тарас Кремінь отримав майже 700 скарг про порушення мовного законодавства, однак штрафи нікому не виписували. Міністр культури Олександр Ткаченко при цьому вважає, що штрафи за російську мову потрібно скасувати, оскільки вони призведуть до напруженості в суспільстві. Свою позицію поцьому питанню він озвучив в інтерв'ю ВВС Україна, передає ONLINE.UA.

"Я завжди говорив, що у мене є застереження щодо одного пункту цього закону - йдеться про штрафи. У 2018 році президент Порошенко видав указ про створення державної програми просування української мови. Якби це рішення було втілене і протягом цих років було б просування , безкоштовні курси української, ці штрафи були б до речі. А зараз виставляти вперед штрафи - це як поставити віз попереду коня. Самі розмови про штрафи призведуть тільки до суспільного напруження ", - заявив Ткаченко.

Він уточнив, що зараз на розгляді Верховної Ради знаходяться два законопроєкти, що стосуються тимчасової скасування і відстрочки застосування штрафів за російську мову. По ним поки, як зазначив Ткаченко, тривають дискусії та обговорення.

Міністр додав, що не вважає скасування штрафів за російську мову "зрадою". Він пояснив, що виступає за "м'яку" українізацію. На думку Ткаченка, перш ніж вводить штрафи потрібно для початку дати поштовх масової популяризації української мови та зробити онлайн-курси української мови доступними, безкоштовними і зрозумілими для людей.

Нагадаємо, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який набув чинності 16 липня 2019 року, закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і він обов'язковий для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави . Також закон визначає особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, в сфері обслуговування споживачів та інших галузях. Зокрема, через чотири роки вступить в силу норма закону, за якою квота на український контент в ефірі телеканалів повинна буде становити 90%. Через два роки, відповідно до закону, за порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах вступлять в силу штрафи до 11 тисяч гривень. А через п'ять років вступить в силу норма закону, згідно з якою місцеві друковані ЗМІ будуть зобов'язані мати українську версію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов і скасував постанову, якою було схвалено новий український правопис. Варто звернути увагу на те, що позов в 2019 році подала мама учениці 7 класу, яка діє в інтересах своєї дочки. Жінка вимагала визнати протиправною і недійсною постанову уряду про правопис.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?