З 2021 року сфера послуг в Україні повністю переходить на українську мову
Категорія
Україна
Дата публікації

З 2021 року сфера послуг в Україні повністю переходить на українську мову

З 2021 року сфера послуг в Україні повністю переходить на українську мову
Джерело:  online.ua

З 16 січня 2021 року в Україні набуває чинності нова норма мовного закону, згідно з якою вся сфера послуг переходить на українську мову. Це означає, що в супермаркетах, магазинах, кафе, ресторанах, в аптеках, на автозаправках і будь-якому іншому об'єкті, який займається облуговуванням населення, усі послуги будуть надаватися виключно державною мовою України. Перейти на іншу мову співробітники сфери обслуговування зможуть тільки на особисте прохання клієнта. Про нововведення повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає ONLINE.UA.

"Відповідно до статті 30 Закону України" Про забезпечення функціонування української мови як державної ", всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. У разі порушення твоїх прав на отримання інформації та послуг українською мовою звертайся до Уповноваженого із захисту державної мови ", - повідомив Кремінь.

Нагадаємо, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який набув чинності 16 липня 2019 року, закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і вона обов'язкова для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави. Також закон визначає особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, в сфері обслуговування споживачів та інших галузях. Зокрема, через чотири роки вступить в силу норма закону, за якою квота на український контент в ефірі телеканалів повинна буде становити 90%. Через два роки, відповідно до закону, за порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах вступлять в силу штрафи до 11 тисяч гривень. А через п'ять років вступить в силу норма закону, згідно з якою місцеві друковані ЗМІ будуть зобов'язані мати українську версію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вся реклама в Україні повинна бути виконана тільки на українській мові. Йдеться про телебачення, радіо, друкованих виданнях ЗМІ. Нова норма мовного закону вступила в силу з 16 січня 2020 року. За порушення передбачені штрафи до 5100 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?