Зеленський: НАТО не піде на компроміси із Росією стосовно України
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський: НАТО не піде на компроміси із Росією стосовно України

Зеленський: НАТО не піде на компроміси із Росією стосовно України
Джерело:  online.ua

Під час зустрічі Володимира Зеленського із Єнсом Столтенбергом у Брюсселі основною темою була російська агресія проти України.

Джерело: сайт президента України

НАТО обіцяє захистити Україну від Росії

За словами Столтенберга, НАТО міняє стратегічну концепцію з огляду на агресивну політику Росії.

Володимир Зеленський та Єнс Столтенберг (фото - president.gov.ua)

Генсек Північно-атлантичного альянсу висловив надію, що нова стратегія буде враховувати взаємодію з такими партнерами блоку як Україна.

І Україна сама має визначити свій шлях. Ми вважаємо, що ми набагато міцніші разом. Підтримка НАТО України - не загроза для Росії. Україна має право обирати власні заходи щодо забезпечення безпеки, це фундаментальний принцип європейської безпеки. Рішення про приєднання України до НАТО буде ухвалено лише Україною та 30 союзниками із НАТО. Агресором є Росія. Росія застосувала військову силу проти України, незаконно анексувавши частину України, Крим, у 2014 році, і продовжує дестабілізувати Східну Україну. Зараз ми бачимо значне, сильне нарощування військового потенціалу в і навколо України військами, озброєними підрозділами, бойовими танками, великою кількістю передового обладнання, що абсолютно невиправдано і підриває безпеку України та безпеку Європи. Тож це Росія має змінити поведінку, Росія має змінити курс, - зазначив Столтенберг.

Він підкреслив, що партнери по НАТО не погодяться на компроміс стовно інтеграційного шляху України.

Ми не підемо на компроміс щодо права України обирати свій шлях, ми не підемо на компроміс щодо права НАТО захищати та обороняти всіх союзників з НАТО та компроміс щодо того, що НАТО має партнерство з Україною, яке важливо для України як суверенної нації та НАТО як альянсу 30 демократій, який має право тісно співпрацювати з близьким партнером, як Україна. Наша співпраця з Україною оборонна, це зовсім не загроза для Росії, - заявив генсек НАТО

При цьому Столтенберг також наголосив на необхідності ведення діалогу з Росією.

Зі свого боку президент Володимир Зеленський закликав західних партнерів в жодному разі не приймати російські умови.

Цінуємо, що у брюссельському комюніке підтверджено право України самостійно визначати своє майбутнє та зовнішньополітичний курс без зовнішнього втручання. Я вдячний вам, пане Столтенберг, за чіткий сигнал членства України в НАТО. Це точно не має бути вибір якоїсь країни у будь-якій частині світу. Сподіваюся, що й надалі країни Альянсу виходитимуть з цієї позиції, не піддаючись на погрози та червоні лінії, які малюють інші сторони, - зазначив Зеленський.

За його словами, у разі війни з Росією НАТО не має забов'язань з надання допомоги Україні.

Якщо буде повномасштабна війна, то ми розуміємо кількість жертв, мільйони жертв, тому ми цього не хочемо, як будь-яка цивілізована країна. Якщо може бути ескалація, про яку всі говорять, і іноді сусіди лякають держави Європейського Союзу та Україну, намагаються це робити, то це виглядає провокаційно і небезпечно. Що НАТО винно нам? НАТО не винно Україні нічого. НАТО, якщо не встоїть українська армія, винно всім своїм країнам, тому що НАТО береже саме країни-члени. А форпост сьогодні Україна, яка не є членом НАТО, - підкреслив голова держави.

Він нагадав, що саме через підступні дії Росії Україна вимушена була звернутися за допомогою до НАТО.

Як ви розумієте, об'єднаної позиції щодо вступу України в НАТО серед 30 країн поки що немає, але більшість країн нас підтримують. І так само немає об'єднаної позиції серед держав щодо військової допомоги. Особливо в таких контрактах (про постачання зброї). Тим не менш, я тут відчуваю повну підтримку генерального секретаря, і ми знаходимо інші кроки для вирішення цих питань, - заявив Зеленський.

Нагадаємо, що напередодні Володимир Зеленський провів зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном та новим канцлером Німечинни Олафом Шольцем.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?