Зеленський звернувся до Макрона за невідкладною допомогою
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський звернувся до Макрона за невідкладною допомогою

Зеленський звернувся до Макрона за невідкладною допомогою
Джерело:  online.ua

Україна не потрапила в список країн, які першими отримають ліцензовану вакцину проти COVID-19 з Європи. Тому український глава Володимир Зеленський вирішив залучити до цього питання міжнародних партнерів України, які можуть посприяти в тому, щоб наша країна якомога швидше отримала вакцину від COVID-19. Президент України, зокрема, за невідкладною допомогою звернувся до французького лідера Еммануеля Макрона, з яким провів переговори напередодні. Макрон пообіцяв Зеленському, що допоможе з прискоренням надання вакцини проти COVID-19 Україні. Зеленський оцінив цю обіцянку як "жест справжньої дружби". Про домовленості Зеленського з Макрона з питання вакцини, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост президента в соцмережі.

"Спасибі Еммануелю Макрона за готовність допомогти з прискоренням надання вакцини проти COVID-19. Це жест справжньої дружби. Ціную підтримку Францією суверенітету і територіальної цілісності України і наших мирних ініціатив", - йдеться в повідомленні Зеленського.

В Офісі президента України також підтвердили домовленості українського і французького лідера. В ОПУ підкреслили, що лідери Франції та України домовилися про подальшу координацію зусиль щодо солідарного розподілу сертифікованої вакцини.

В ході переговорів з Макрона Зеленський також побажав якнайшвидшого одужання французької лідеру, який зараз хворіє коронавірусною хворобою. Ще вони обговорили ситуацію на Донбасі. Зеленський поінформував Макрона про актуальні зусилля, які докладає українська сторона для досягнення стійкого миру, а також запевнив, що офіційний Київ виконав усі домовленості лідерів "нормандської четвірки", досягнуті в минулому році в Парижі.

Нагадаємо, Зеленський і раніше обіцяв звернутися за допомогою до міжнародних союзників в питанні вакцини. Він вважає, що серйозно вплинути на те, щоб Україна однією з перших отримала вакцину, можуть США і Велика Британія.

Як відомо, COVAX схвалив запит України на надання 8 млн доз вакцини від COVID-19, яких вистачить на вакцинацію 4 млн українців, так як кожній людині потрібно по дві дози. У МОЗ розраховують, що перші дози можуть надійти в Україну вже в лютому 2021 року, але за розрахунками РНБО, масова вакцинація розпочнеться не раніше середини року. У Кабміні тим часом прогнозують, що в березні 2021 року Україна отримає перший мільйон доз вакцини від COVAX, а потім почне закуповувати її за бюджетні гроші. Влада України обіцяє забезпечити безкоштовну вакцинацію від коронавіруса людям із груп ризику.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський чітко пояснив, чому Україна не буде закуповувати російську вакцину від коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?