Зеленський звернувся до українців у День перемоги над нацизмом
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський звернувся до українців у День перемоги над нацизмом

Зеленський звернувся до українців у День перемоги над нацизмом
Джерело:  online.ua

Глава української держави Володимир Зеленський звернувся до українців 9 травня, в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Він закликав подякувати предкам за героїзм, який вони проявили під час вигнання нацистів з Харкова, Донецька, Одеси та Криму, з Києва і Львова, і не забувати, що вільна Україна це вистражданий скарб, за який втратили життя більше 8 млн українців.

Джерело: відеозвернення Зеленського на Youtube-каналі ОП

"Що для нас перемога над нацизмом? Це подяка. Яка не має кордонів, строків давності або географічного розподілу. Це пам'ять. Про її страшну ціну. Про те, що в Другій світовій загинуло понад вісім мільйонів українців. Що додому не повернувся кожен п'ятий українець . Що в загальному війна забрала не менше 50 мільйонів людських життів. І для нас перемога над нацизмом - це вистражданий скарб, а не черговий привід поїхати на шашлики. Це не наклейки на авто, а квіти на могилу предків. Це не карнавал, не костюмована вечірка і точно не фотосесія політиків у формі армії, до якої вони не мали відношення. З кулеметом, який вони не вміють тримати в руках ", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що в 2014 році страшне слово "війна" знову повернулося в Україну, коли Росія розв'язала конфлікт на Донбасі і окупувала український Крим. Зеленський сподівається, що героїзм українців під час Другої світової війни дасть силу новому поколінню українських військових для перемоги.

"З вірою в це, з надією на мир ми дякуємо і вклоняємося сьогодні українцям, які захищали і звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні", - підсумував президент.

Друга світова війна - втрати України

  • Друга світова війна почалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року.

  • Вона тривала 6 років. У цій войні приймала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд осіб.

  • Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Військові дії велися на території 40 держав, а одні з найзапекліших боїв проходили на території України.

  • До останнього дня війни українці воювали на різних фронтах цього наймасштабнішого збройного конфлікту за весь час існування людства.

За даними Українського інституту національної пам'яті, Україна у Другій світовій війні зазнала найбільших втрат:

  • колосальні демографічні втрати, які оцінюються в 8-10 млн осіб;

  • матеріальні втрати - понад 45% від збитків за все СРСР під час Другої світової війни;

  • майже 700 зруйнованих міст, також було знищено 28 тисяч сіл і спалено близько 320 тисяч господарств;

  • 2,2 млн осіб були вивезені на примусові роботи в нацистську Німеччину, 10 млн українців втратили свої будинки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?