Нацполіція нагадала про жорстке покарання за використання забороненої символіки
Категорія
Україна
Дата публікації

Нацполіція нагадала про жорстке покарання за використання забороненої символіки

Нацполіція нагадала про жорстке покарання за використання забороненої символіки
Джерело:  online.ua

8 травня в день пам'яті і примирення Нацполіція нагадала українцям про заборону на використання символіки тоталітарних режимів. За червоні прапори з радянською символікою, свастику і георгіївські стрічки можна сісти у в'язницю на 5 років.

Джерело: пресслужба Нацполіціі

За використання забороненої символіки в Україні передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність.

Яка символіка заборонена в Україні - штрафи і покарання

В Україні заборонено використання будь-якої символіки тоталітарних режимів. До неї, зокрема, відносяться червоні прапори з символікою СРСР, свастика і георгіївські стрічки.

За використання забороненої символіки передбачені:

  • адміністративна відповідальність - стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зазначає, що виготовлення і пропаганда георгіївської стрічки тягне за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 2250 грн) з конфіскацією георгіївською (гвардійської) стрічки або предметів, містять її зображення;

  • кримінальна відповідальність - стаття 436 -1 Кримінального кодексу України - виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до 5 років.

Заборонена символіка в Україні (інфографика - facebook.com/UA.National.Police)

День пам'яті і примирення в Україні

8 травня Україна відзначає День пам'яті і примирення - пам'ять про всіх загиблих в 1939-1945 роках наша країна шанує одночасно з усім світом. Це свято було затверджене екс-президентом Петром Порошенко в 2015 році відповідним законом - до цього країна святкувала 9 травня "День перемоги", зараз цей день використовує путінська Росія в своїй пропаганді.

Закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" закріпив нову традицію і два свята в сучасній Україні:

  • 8 травня - День пам'яті і примирення для вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років;

  • 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?