Жінку у США вперше вилікували від ВІЛ за допомогою стовбурових клітин
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Жінку у США вперше вилікували від ВІЛ за допомогою стовбурових клітин

Жінку у США вперше вилікували від ВІЛ за допомогою стовбурових клітин
Джерело:  online.ua

Пацієнтку з раком крові вперше вилікували від ВІЛ за допомогою пересадки стовбурових клітин у США. Раніше так вилікували двох чоловіків.

Джерело: Reuters

Учені навчилися лікувати ВІЛ

Пацієнтка з лейкемією в США стала першою жінкою і третьою на сьогоднішній день людиною, яка вилікувалась від ВІЛ після пересадки стовбурових клітин від донора, який був природно стійкий до ВІЛ.

Це також був перший випадок, коли клітини пересадили з пуповинної крові. Новий підхід може зробити лікування доступним для більшої кількості людей.

З моменту отримання пуповинної крові для лікування гострої мієлоїдної лейкемії - раку, який починається в кровотворних клітинах кісткового мозку - жінка перебувала в стадії ремісії та вільною від вірусу протягом 14 місяців, без потреби в потужних методах лікування ВІЛ, відомих як антиретровірусна терапія.

Два попередні випадки лікування були у чоловіків, які отримали дорослі стовбурові клітини, що частіше використовуються при трансплантації кісткового мозку.

Це вже третя доповідь про лікування в цій ситуації і перша для жінки, яка живе з ВІЛ, — заявила Шерон Левін, президент Міжнародного товариства зі СНІДу.

Випадок є частиною масштабного дослідження, яке спрямоване на спостереження за 25 ВІЛ-інфікованими, яким пересадили стовбурові клітини з пуповинної крові для лікування раку та інших серйозних захворювань.

Дослідження для лікування ВІЛ

Пацієнти в дослідженні спочатку проходять хіміотерапію, щоб знищити ракові клітини. Потім лікарі пересаджують стовбурові клітини від людей із специфічною генетичною мутацією, при якій у них відсутні рецептори, які використовуються вірусом для інфікування клітин.

Вчені вважають, що у цих людей потім розвивається імунна система, стійка до ВІЛ. Левін сказала, що трансплантація кісткового мозку не є життєздатною стратегією для лікування більшості людей, які живуть з ВІЛ.

Але звіт підтверджує, що лікування від ВІЛ можливе, і ще більше посилює використання генної терапії як життєздатної стратегії лікування ВІЛ, – сказала вона.

Дослідження показує, що важливим елементом успіху є трансплантація ВІЛ-резистентних клітин.

Раніше вчені вважали, що поширений побічний ефект трансплантації стовбурових клітин, який називається хворобою «трансплантат проти хазяїна», при якій імунна система донора атакує імунну систему реципієнта, відіграє роль у можливому лікуванні.

  Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?