Журналісти дізнались про цікаві питання щодо справ проти зрадників з СБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Журналісти дізнались про цікаві питання щодо справ проти зрадників з СБУ

Журналісти дізнались про цікаві питання щодо справ проти зрадників з СБУ
Джерело:  online.ua

Колишній керівник Головного управління СБУ на території окупованого Росією Криму Олег Кулініч не є фігурантом справи про окупацію злочинною армією РФ Херсонської області. При цьому екскерівник управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов не є фігурантом справи про державну зраду, а екскерівника СБУ Івана Баканова навіть не викликали на допит.

Джерело: "BBC News Україна"

Що не так зі справами про зрадників з СБУ 

За інформацією журналістів-розслідувачів, в матеріалах по справам Кулініча не має інших фігурантів з СБУ.

Не має навіть тих, лобіюванням призначення яких, за версією слідства, займався Кулініч.

Однак дехто з його колишніх підлеглих проходить у якості свідка.

Журналісти намагались дізнатись щодо доказів, які вдалось зібрати слідчим, щодо причетності Кулініча до стрімкого захоплення армією РФ півдня України.

З'ясувалось, що Кулініч не проходить фігурантом у справі про захоплення Росією Херсонської області.

Про це журналістам повідомили представники ДБР.

На сьогодні колишній начальник ГУ СБУ в Автономній Республіці Крим Кулініч О.М. не фігурує у кримінальному провадженні…, в якому досліджуються обставини неналежної оборони Херсонської області, що призвело до швидкої окупації цієї території російськими військами, - йдеться у матеріалі видання.

За інформацією журналістів із посиланням на представників правоохоронних органів, у справі про захоплення армією РФ Херсонської області фігурують виключно військові, які відповідали за замінування та розмінування мостів та підготовку оборони.

У відповіді ДБР на запит сказано, що Наумов не фігурує у справі Кулініча про державну зраду і бюро не розслідує справу про державну зраду щодо самого Наумова.

До того ж представники ДБР повідомили журналістам, що слідчі не контактували з з Наумовим у Сербії, де його тримають під вартою.

Журналісти підкреслюють, що протягом року слідчі так і не змогли знайти доказів причетності Наумова до співпраці з Росією.

Джерела у правоохоронних органах стверджують, що версія про "зрадника" Наумова була поспішною. Мовляв, "Наумов – це чиста економіка, а не державна зрада".

У слідчих також з’явилися сумніви, що "Охотник" із перехоплень Кулініча-Сівковича, на якого покладали надії в РФ, – це Наумов.

Що кажуть в СБУ

За словами керівника СБУ Василя Малюка, який відповідно до особистого рішення, стежив за Кулінічем із 2021 року в обхід Баканова, заявив, що окремі фігуранти намагаються перевести фокус суспільної уваги з юридичної площини в політичну та емоційну.

Такі спроби маніпулювати громадською думкою переслідують лише одну ціль – фігуранти різними способами прагнуть уникнути відповідальності. Але в них це не вийде, - заявив Малюк.

Адвокати Кулініча переконані, що справа проти нього, яка вже в суді, "розсипається, адже всі докази формуються виключно на записах телефонних розмов, походження яких є невідомим".

У слідстві повідомили, що писав ці розмови нібито сам Сівкович для звітів перед російською спецслужбою, а дістати їх вдалося завдяки проникненню всередину ФСБ "своєї людини".

Захист Кулініча каже, що в матеріалах слідства слідчі вказали, що знайшли флешку з аудіо, текстовими та графічними файлами під час обшуків на одній із київських квартир в рамках розслідування іншої справи. У захисту є побоювання, що ці записи могли підкинути за аналогією "плівок Деркача" у 2020 році.

Сам Кулініч заперечує розмови з Сівковичем, а його захист стверджує, що "записи змультипліковані та нарізані і, ймовірно, створені із застосуванням сучасного програмного забезпечення".

У СБУ не сумніваються в автентичності цих записів. "Записи розмов Кулініча та Сівковича підтверджені експертизами і входять до матеріалів кримінального провадження. Оприлюднені файли – це лише частина великого масиву", – сказав Малюк.

Записи Кулініча-Сівковича, які оприлюднили слідчі, датуються 2019-м і початком 2020 року. Кулініч тоді ще не був у СБУ. Його призначили начальником Кримського управління 21 жовтня 2020 року.

В СБУ кажуть, що Кулініч спілкувався з Бакановим ще до призначення і "мав вплив на прийняття головою служби важливих рішень". Джерела BBC в оточенні Баканова кажуть, що до призначення Кулініча в СБУ вони спілкувалися дуже зрідка і не про спецслужбу.

За даними BBC, слідчі жодного разу не викликали Баканова, хоча його свідчення могли б пролити світло на те, як Кулініч працював, яку інформацію передавав керівництву СБУ, чи справді 24 лютого 2022 року без наказу поїхав із Херсона до Києва.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?