Журналістика без страху і упередженості - ООН і Євросоюз звернулися до світу у Всесвітній день свободи преси
Категорія
Світ
Дата публікації

Журналістика без страху і упередженості - ООН і Євросоюз звернулися до світу у Всесвітній день свободи преси

Журналістика без страху і упередженості - ООН і Євросоюз звернулися до світу у Всесвітній день свободи преси
Джерело:  online.ua

У неділю, 3 травня весь світ відзначає День свободи преси. Це свято було засновано Генасамблеєю ООН в 1993 році - його головна мета полягає в захисті свободи преси і ЗМІ. У 2020 році День свободи преси проходить під девізом "Журналістика без страху і упередженості" з акцентом на те, що всі країни світу повинні забезпечити безпеку журналістам, які все частіше стають жертвами кампаній з дискредитації, фінансового тиску, нападок з боку влади і ангажованих ЗМІ. З нагоди свята голова ООН Антоніу Гутерріш, високий представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель, глава ЮНЕСКО Одре Азула та інші світові лідери звернулися із закликом до всього світу гарантувати журналістам можливість виконувати свою роботу, повідомляє ONLINE.UA.

"Через поширення коронавірусної інфекції пандемія породила ще одну - пандемію дезінформації: від шкідливих порад з охорони здоров'я до божевільних теорій змови. Преса надає протиотруту: перевірені, наукові, засновані на фактах новини та аналіз", - йдеться в відеозверненні Гутерріша.

Глава ООН підкреслив, що з тих пір, як коронавірусна інфекція охопила світ, багато журналістів піддаються все більшим обмеженням і покаранням лише за те, що виконують свою роботу. Він нагадав, що тимчасові обмеження свободи пересування необхідні для того, щоб перемогти COVID-19, але вони не повинні використовуватися як привід для обмеження можливостей журналістів займатися професійною діяльністю.

"Право на інформацію - це основоположне право людини. За часів COVID-19 інформація може рятувати життя. Я хотіла б віддати належне журналістам, жінкам і чоловікам, які готові йти на ризик, щоб тримати нас в курсі останніх подій", - заявила глава ЮНЕСКО Одре Азула.

Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет в свою чергу підкреслила, що деякі країни використовували спалах нового коронавіруса як привід для обмеження інформації і придушення критики. Вона повідомила, що тільки з початку пандемміі арешту і переслідування зазнали майже 40 журналістів в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Південній і Північній Америці, Європі, на Близькому Сході і в Африці за критику державних заходів по боротьбі з пандемією або просто за сумніви в точності офіційних даних про кількість хворих та померлих від COVID-19.

"Реальне число випадків обмеження свободи ЗМІ та арештів, ймовірно, набагато вище. Крім того, надходять повідомлення про зникнення журналістів після публікації матеріалів з критикою заходів по боротьбі з COVID-19, а деякі інформаційні ресурси були закриті владою в зв'язку з їх підходом до висвітлення поточної ситуації ", - додала Бачелет.

Представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель також виступив із заявою, в якій висловив занепокоєння обмеженням свободи слова на тлі пандемії.

"Свобода преси зараз, мабуть, важлива як ніколи, будучи фундаментом демократії, процвітаючою тільки там, де громадяни отримують достовірну інформацію і можуть робити поінформований вибір. Журналісти допомагають виявляти дезінформацію і протистояти їй", - зазначив Боррель.

Він підкреслив, що в багатьох країнах в зв'язку з COVID-19 вводяться законодавчі обмеження, які обмежують свободу слова і свободу преси, в зв'язку з чим журналісти стають жертвами кампаній з дискредитації, фінансового тиску, нападок з боку влади і ангажованих ЗМІ, часто змушені вдаватися до самоцензури. Більш того, журналістів піддають переслідуванням, арештам і тюремним ув'язненням. Багато хто загинув, виконуючи свою роботу, додав Боррель.

"Європейський союз веде боротьбу з наслідками пандемії в сферах охорони здоров'я, прав людини і соціально-економічній сфері, в тому числі медійної, як всередині своїх кордонів, так і за їх межами", - підсумував він.

Журналістика без страху і упередженості - тема Всесвітнього дня свободи преси в 2020 році

Щороку Всесвітній день свободи друку проходить по певній темі. У 2020 році глобальна кампанія проводиться під девізом "Журналістика без страху і упередженості".

Основні теми цього року:

  • Безпека журналістів та працівників ЗМІ - як чоловіків, так і жінок.

  • Незалежна і професійна журналістика, вільна від політичного і комерційного впливу.

  • Гендерна рівність в ЗМІ.

Щорічно з 1993 року з нагоди свята проводиться міжнародна конференція, яка є унікальним майданчиком, на якому журналісти, вчені, представники громадянського суспільства, національних органів влади та широкої громадськості мають можливість обговорювати проблеми, що стосуються свободи преси і безпеки журналістів, і спільно працювати над пошуком рішень. Але в 2020 році через пандемію коронавіруса конференцію довелося перенести на 18-20 жовтня.

Нагадаємо, Всесвітній день свободи преси був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в грудні 1993 року. У цей день весь світ має можливість заявити про прихильність принципам свободи преси, проаналізувати стан справ в світі щодо свободи преси, вжити заходів щодо захисту засобів масової інформації від спроб обмежити свободу друку, віддати данину пам'яті журналістів, загиблих при виконанні свого професійного обов'язку.

Як повідомляв ONLINE.UA, публічно обмежують свободу слова в Росії. У листопаді 2019 роки там прийняли закон, який дозволяє визнавати іностртаннимі агентами фізичних осіб. В ЄС вважають це черговим беззаконням Путіна, спрямованим проти вільних ЗМІ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?