Зімбабве обігнала Росію за рівнем громадянської свободи – Freedom House
Категорія
Світ
Дата публікації

Зімбабве обігнала Росію за рівнем громадянської свободи – Freedom House

Зімбабве обігнала Росію за рівнем громадянської свободи – Freedom House
Джерело:  online.ua

Африканська країна Зімбабве випередила Росію за показниками політичних прав та громадянських свобод. Це стверджується у офіційних даних міжнародної правозахисної організації Freedom House, повідомляє ONLINE.UA.

Вивчивши стан громадянського суспільства у кожній країні та загальний рівень свободи, експерти склали рейтинг, у якому Росія отримала 20 балів за 100-бальною шкалою, а Зімбабве – 31 бал. Таким чином, бідна африканська країна, якою здавна прийнято лякати жителів пострадянських країн, не така вже й невільна, як це колись було.

Коментуючи рейтинг громадянської свободи Freedom House, незалежний російський аналітик Андрій Ілларіонов звертає увагу на цинізм нинішньої влади РФ:

«Собянін (мер Москви) заявив, що нинішня Росія – це не Зімбабве: «Хто голосніше крикне, той і влада? Ми ж не в Зімбабве живемо!». Це той нечастий випадок, коли Собянін виявився правим. Хоча Зімбабве є далекою від західних стандартів цивільних свобод і політичних прав, нинішня Росія перебуває від них ще далі»,– пише Ілларіонов у своєму блозі.

Провівши минулого року перші демократичні вибори президента, Зімбабве зробила суттєвий крок вперед у розвитку громадянського суспільства. Хоча вибори відбулися з численними порушеннями, але все ж процес обрання виконавчої влади в країні після майже 40-річного правління Роберта Мугабе було відновлено.

Україна у рейтингу Freedom House отримала 60 балів. Це більше, ніж у Вірменії (51 бал), але менше, ніж у Польщі (84 бали). У сусідній Білорусі справи ще гірші, ніж у Росії. Режим Олександра Лукашенка отримав лише 19 балів за рівнем свобод громадян. Найгірший рейтинг серед республік колишнього СРСР займає Туркменістан – усього 2 бали.

Нагадаємо, що новообраний депутат Верховної Ради від партії «Слуга народу» пропонує встановити кримінальну відповідальність за сепаратні переговори з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?