Живий класик. Норвежець Йон Фоссе отримав Нобелівську премію з літератури
Категорія
Культура
Дата публікації

Живий класик. Норвежець Йон Фоссе отримав Нобелівську премію з літератури

Норвезький письменник Йон Фоссе
Джерело:  The Nobel Prize

Норвежець Йон Фоссе отримав Нобелівську премію з літератури 2023 року. Він отримав нагороду за новаторські п'єси та прозу, які висловлюють невимовне.

Нобелівську премію з літератури отримав норвезький письменник

Нобелівську премію з літератури 2023 року присудили Йону Фоссе (Норвегія). Він отримав нагороду "за новаторські п'єси та прозу, які висловлюють невимовне".

Голова Нобелівського комітету Андерс Олссон заявив, що Фоссе "поєднує вкоріненість у мові та природі свого норвезького походження" і його цінують за те, що він "викриває людську тривогу та амбівалентність в її основі" у своїх творах.

Цьогорічний лауреат народився 1959 року в Норвегії. Його величезний творчий доробок написаний норвезькою мовою нюношк і охоплює різноманітні жанри: п'єси, романи, поетичні збірки, есе та дитячі книжки.

Він також є одним з найвідоміших і найпопулярніших драматургів світу. Його прорив як драматурга стався з постановою п'єси Nokon kjem til å komme (1996; "Хтось прийде") Клодом Режі в Парижі 1999 року.

Центральним прозовим твором Фоссе є Trilogien ("Трилогія"), що складається з Andvake (2007), Olavs Draumar (2012) і Kveldsvævd (2014). Це жорстока сага про кохання і насильство із сильними біблійними алюзіями. За цю історію письменника нагородили Літературною премією Північної Ради 2015 року.

Однак найбільшим прозовим твором Фоссе залишається Septology ("Септологія"), яку він завершив у 2021 році. Роман обсягом 1250 сторінок написано у формі монологу, в якому літній художник розмовляє із самим собою, як з іншою людиною.

Нобелівським лауреатом з літератури у 2023 році став Йон Фоссе

Нобелівська премія з літератури: що відомо

Премію з літератури вручають із 1901 року, тоді також присуджували нагороди в галузі фізики, хімії, фізіології та медицини.

За заповітом Альфреда Нобеля винагороду вручають людині, що створила "найвидатніші роботи в напрямі ідеалізму". Розглядають тільки ті роботи, що були створені за рік до вручення.

Переможця визначає Нобелівський комітет Шведської академії, що складається з 4 або 5 людей — шведських письменників, поетів, вчених та істориків, яких обирають терміном на 3 роки.

А от номінувати на премію можуть як члени академії, так і інших закладів аналогічного характеру.

Особи кандидатів засекречуються на 50 років, тому їхні імена завжди є темою для чуток. Крім того, висунути на премію можна лише живих діячів.

Усього з 1901 по 2022 роки Нобелівський комітет вручив 115 премій, лауреатами стали 119 людей. Сім разів Нобелівку не присуджували: у 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 і 1943 роках — через події двох світових воєн або ж через відсутність достойного кандидата.

Лауреатів з України за 121 рік існування премії ще не було.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?