Злочини СРСР без строку давності: знищення української культурної еліти в Сандармоху
Категорія
Україна
Дата публікації

Злочини СРСР без строку давності: знищення української культурної еліти в Сандармоху

Злочини СРСР без строку давності: знищення української культурної еліти в Сандармоху
Джерело:  online.ua

3-4 листопада Україна уже багато років поспіль вшановує пам'ять розстріляних у Сандармоху жертв сталінської тоталітарної системи, серед яких було чимало представників українського інтелігенції: Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров та багато інших.

Джерело: ONLINE.UA

Що важливо знати про трагедію у Сандармоху

З 27-го жовтня по 4 листопада 1937-го року у Сандармосі (Карелія) відбувалися розстріли української культурної еліти. У ці дні сталінський режим знищив найвідомиших українських митців та інтелектуалів, розстрілявши найбільшу групу в'язнів — 1111 людей.

Фото - nas.gov.ua

За словами істориків, серед приречених на смерть громадян СРСР були й 290 українців. Саме 3-го листопада було розстріляно 134 людини — усі, як зазначалося у розстріляних списках, "українські буржуазні націоналісти".

Уже вдалося механізм саме цієї «фабрики смерті» — от ця процедура розстрілів, яку здійснював капітан держбезпеки ФСБ Михайло Матвєєв. Чому? Тому що саме його в часи так званої Беріївської відлиги було притягнуто до кримінальної відповідальності за те, що він перед розстрілом просто на просто знущався, піддавав тортурам смертників — тих в’язнів, яких було засуджено до розстрілу, - розповідає український історик Олег Бажан.

За його словами, ще 26 років тому вдалося відшукати відповідне місце страти Соловецького етапу, почалося вивчення конкретних осіб, яких було репресовано в жовтні, на початку листопада 1937-го року.

Наразі вдалося ідентифікувати понад 6 тисяч осіб. Що важливо розуміти, серед них нараховувалося близько 60 національностей. Зокрема й дуже багато українців.

Фото - nas.gov.ua

Варто зазначити, що масові вбивтсва стали результатом розпорядження міністра внутрішніх справ, на той час наркома внутрішніх справ СРСР Миколи Єжова від 16-го серпня 1937 року.

Останній наказв провести так звану розгрузку таборів ГУЛАГу.

Органи держбезпеки готувалися до масових політичних акцій і арештів за так званою Куркульською операцією, яку почали по суті втілювати в життя з 5-го серпня 1937-го року. Тобто Єжов передбачав, що скоро до таборів надійде багато людей і тому треба було «розгрузити» табори. Тобто розстріляти тих, хто перебував на той час у таборах, щоб туди заслати нову кількість. І от тому було дано вказівку за два місяці провести репресування всіх тих, хто перебував в таборах та був звинувачених у шкідництві, у диверсійній роботі, у причетності до так званих антирадянських партій, - пояснює Олег Бажан.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?