ЗСУ успішно контратакують у районі Бахмута — звіт аналітиків ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ успішно контратакують у районі Бахмута — звіт аналітиків ISW

ЗСУ успішно контратакують у районі Бахмута — звіт аналітиків ISW
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), українські військові проводять успішні контратаки на захід від Бахмута на Донеччині. У той же час злочинна російська армія намагається усіляко окопатись на окупованих територіях Запорізької області в очікуванні весняного контрнаступу ЗСУ.

Джерело: звіт аналітиків ISW

Що відомо про ситуацію у зоні бойових дій на сході України 

Протягом 7 березня окупанти проводили наземні спроби обмеженного наступу по лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна.

За інформацією Генштабу ЗСУ, армія РФ безуспішно намагалась вести наступ в районі Гряниківки (54 км на північний захід від Сватового), Невського (17 км на північ від Кремінної), Білогорівки (10 км на південь від Кремінної), та Спірне (25 км на південь від Кремінної).

Відповідно до опублікованих геолокаційних кадрів, в росіян є певне обмежене просування на північний захід від Кремінної.

За словами керівника Луганської ОВА Сергія Гайдая, окупантам не вдається захопити Стельмахівку (15 км на захід від Сватового) і Невське.

Також 7 березня, як зазначають аналітики, було оприлюднене відео, на якому стверджується, що на території Луганської області діє особовий склад 375-го мотострілецького батальйону 2-го армійського корпусу так званої "ЛНР.

Відповідно до геолокаційних кадрів, артилерія ЗСУ завдавала влучних ударів по по 5 російським танкам біля Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної), що свідчить про подальшу деградацію механізованих підрозділів злочинної російської армії.

Керівник ОВА зазначив, що росіяни збільшили кількість ударних хвиль на Кремінському та Білогорівському напрямках.

На оприлюдненому відео стверджується, що підрозділи 4-ї окремої механізованої бригади 2-го армійського корпусу так званої "ЛНР" обстрілюють ракетами українські позиції поблизу Кремінної.

Що відбувається в районі Бахмута 

Між тим, станом на 7 березня, як стверджують аналітики ISW, окупаційна армія РФ певно захопила східну частину Бахмута у районі на схід від річки Бахмутка.

При цьому був здійснений контрольований відступ українських військ зі східного Бахмута.

При цьому росіяни продовжували атаки як в самому Бахмуті, так і на його околицях.

 Геолокаційні кадри опубліковані 6 березня і 7 показують російські позиції у східному Бахмуті в межах 200 метрів від річки Бахмутка та російські війська, які комфортно діють у районах у східному Бахмуті, де їх раніше не спостерігали.

Відповідно до геолокаційних кадрів станом на 6 березня, у окупантів також є просування у у південно-західному Бахмуті.

За інформацією Генштабу ЗСУ, російські війська продовжують штурм Бахмута, а українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Федорівки (15 км на північний схід) і Білогорівки (20 км на північний схід), на північний захід від Бахмута в районі Дубово-Василівки (6 км на північний захід), Ягідного (1 км на північний захід) і Залізянського (10 км на північний захід), на захід від Бахмута в районі Іванівського (5 км на захід) і на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки (7 км на південний захід).

За твердженнями росіян, українські військові здійснюють відступ на захід від Бахмута.

Один з російських військових блогерів, зокрема, заявляв, що українські військові контратакують на південний захід від Бахмута в районі траси Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут, прагнучі зберегти контроль над стратегічною трасою Т0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут.

Власник групи "Вагнера" Євген Пригожин стверджував, що його війська вбили 11 тис українських військових у Бахмуті протягом лютого, а інші російські джерела також розширили заяви про великі втрати України.

Протягом 7 березня окупанти також продовжували атаки в районі Авдіївки та Донецька.

За інформацією Генштабу ЗСУ, злочинна російська армія безуспішно намагалась вести наступ в районі Авдіївки, в районі Красногорівки (9 км на північ від Авдіївки), Новокалинового (10 км на північ від Авдіївки), Кам'янки (4 км на північний схід від Авдіївки), Північного (5 км на захід від Бахмута); на північно-західній околиці Донецька поблизу Первомайського та Невельського, та на південно-західній околиці м. Донецьк біля м. Мар’їнка.

За твердженнями російського блогера, російські сили просунулися на 300 метрів у невизначеному місці на північний захід від Донецька.

Інший російський "воєнкор" зазначив, що російська 114-та бригада 1-го Донецького армійського корпусу (раніше 11-й полк так званої "ДНР") діє на північ від Авдіївки та досягає успіхів у цьому районі.

За його словами, 114-та бригада намагається захопити Красногорівку, щоб перерізати трасу Е50 Донецьк-Покровське.

Військовий блогер наголосив на важливості Авдіївського фронту та стверджував, що успіх Росії на цьому напрямку становитиме серйозну загрозу українським можливостям.

З літа 2022 року російські війська без значних успіхів намагаються взяти Авдіївку. Російський "воєнкор" також стверджував, що їхні війська просунулися в Мар’їнку.

При цьому протягом 7 березня, як зазначають аналітики ISW, окупаційна російська армія не проводила жодних атак  наземних атак у західній частині Донецької області.

7 березня російські військові блогери продовжували попереджати, що українські сили поблизу Вугледара (30 км на південний захід від Донецька), схоже, готуються до наступу на виснажені та вразливі російські війська.

Російський "воєнкор" опублікував відео, як артилерія 29-ї загальновійськової армії (СВО) завдає ударів по українських укріпленнях на Вугледарському напрямку.

Оперативно-тактичне формування "Каскад" так званої "ДНР" оприлюднило кадри захоплення його бойовиками українських полонених під Вугледаром у невстановлену дату.

При цьому, на думку аналітиків ISW, в злочинної російської армії не має ресурсів для здобуття оперативних результатів у разі захоплення Бахмута. Максимум, це стане для них тактичною перемогою.

Аналітики зазначають, що у випадку захоплення Бахмуту наступ росіян в цьому районі досягне свого апогею.

У разі захоплення Бахмуту окупантам доведеться обирати між двома різними напрямками продовження наступу, або у бік Костянтинівки, або у бік Слов’янська і Краматорська.

Ці два потенційні напрями наступу не підтримують один одного, і російським силам, які деградували, ймовірно, доведеться віддавати пріоритет переслідуванню тільки одного, щоб мати хоч якісь шанси на успіх, хоча російське командування неодноразово надто розпорошувало свої сили по кількох напрямках наступу протягом усього вторгнення, - зазначають аналітики.

На думку експертів, українські військові побудували потужну оборону на обох вищевказаних напрямках.

При цьому в окупантів не має механізованих підрозділів, необхідних для здійснення наступу на сам Бахмут, оскільки штурмові підрозділи не в силах вести маневрену війну.

Передача структури російських сил, що триває, у бік невеликих штурмових загонів з використанням спрощеної тактики в поєднанні з зростаючими втратами серед найбільш ефективних російських військ, ймовірно, значно обмежить здатність російських військ належним чином використовувати будь-які шляхи наступу, відкриті після захоплення Бахмута, - підкреслюють аналітики.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?