110 років Дніпровському художньому музею — святкуємо світловою інсталяцією від Kabluka Light & Digital Sculptures
Категорія
Культура
Дата публікації

110 років Дніпровському художньому музею — святкуємо світловою інсталяцією від Kabluka Light & Digital Sculptures

інсталяція від Kabluka Light & Digital Sculptures
Джерело:  online.ua

Студія світлового дизайну Kabluka Light & Digital Sculptures підсвітила фасад художнього музею у Дніпрі інсталяцією «Душа». Мета артпроєкту — звернути увагу дніпрян та гостей міста на колекції, які там представлені та відсвяткувати 110-річний ювілей.

Kabluka Light & Digital Sculptures вразила дніпрян новою інсталяцією

Художній музей у Дніпрі — один із найстаріших в Україні.

У його колекції близько 10 тисяч творів живопису, графіки, скульптури й декоративно-прикладних предметів локальних й іноземних митців XVI—XXI століття.

Фото: відриті джерела

Представлені роботи охоплюють значну частину українського мистецтва: сакральне малярство козацького бароко, твори Тараса Шевченка, модерністські та авангардистські пошуки Олександра Мурашко, Зінаїди Серебрякової, Олександри Екстер, творчість Миколи Малишка, Ніни Денисової, Володимира та Людмили Лободи в період радянських утисків, а також місцева андеграундна спадщина товариства «Степ» і гурту художників «Огрінського кола».

Фото: відриті джерела

Особливо цінною є колекція творів петриківського розпису, внесеного до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

На чолі з Миколою Каблукою, засновником та артдиректором компаній Expolight та Kabluka Light & Digital Sculptures, студія на меценатських умовах встановлює інсталяцію «Душа» на фасаді музею, щоб привернути увагу аудиторії до його надбань.

Фото: відриті джерела

Команда розробила кастомні скляні фільтри зі спеціальним каустичним лазером з рухомими механізмами.

Інсталяція працює завдяки спеціальному програмному забезпеченню, яке шляхом руху світла створює неповторні комбінації заломлень, подібні до тих, що ми бачимо в природі: заломлення світла у воді, відбиття, веселка.

Фото: відриті джерела

Візуальне рішення проєкту поєднує в собі внутрішнє світло української душі та різноманіття мистецьких творів представлених в музеї.

Інсталяція «Душа» є відображенням світла душі українського народу, його творчості, неповторності. Інсталяція є живою та постійно різною — світлові ефекти, розливаючись по фасаду, нагадують нематеріальні фарби, що «шукають форму», розливаються по полотну фасаду, подібно до фантазії, образу думок митця. Це алюзія до всього мистецтва, яке зберігають в собі більше ніж сторічні стіни, — розкриває задум світловий митець Микола Каблука.

Микола Каблука (Фото: відриті джерела)

Вже від 29 квітня, і до 26 травня дніпряни та гості міста зможуть побачити «Душу» на фасаді художнього музею.

Насолоджуватися інсталяцією можна щовечора з 20:00 на фасаді ДХМ за адресою вул. Шевченка, 21.

Що відомо про Expolight та Kabluka Light & Digital Sculptures

Expolight та Kabluka Light & Digital Sculptures — студії світлового дизайну, відомі такими проєктами, як Dnipro Light Flowers — постіндустріальна світлова інсталяція в Дніпрі; освітлення бульварів Короленка та Яворницького, Успенської площі.

Команда компаній «засвітила» сотні видатних проєктів в Україні та у США, ОАЕ, Великій Британії, Австрії та отримала десятки нагород у всесвітніх конкурсах світлового дизайну.

Цієї осені інсталяція «Душа» братиме участь у Zurich Desigh Week для презентації України у Швейцарії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?