25 грудня чи 7 січня: у "Дії" триває голосування щодо дати святкування Різдва
Категорія
Україна
Дата публікації

25 грудня чи 7 січня: у "Дії" триває голосування щодо дати святкування Різдва

25 грудня чи 7 січня: у "Дії" триває голосування щодо дати святкування Різдва
Джерело:  online.ua

Міністерство культури спільно з Мінцифрою розпочали голосування у застосунку "Дія" щодо дати святкування Різдва в Україні. Опитування триватиме з 24 по 30 грудня.

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

У "Дії" триває голосування за дату святкування Різдва в Україні

Щоб взяти участь в опитуванні:

  • авторизуйтеся в Дії;

  • натисніть Послуги та виберіть Опитування;

  • проголосуйте за один із двох варіантів;

Переважна більшість людей у світі святкують Різдво 25 грудня за новим стилем. Лише 6 із 15 православних церков, а також українські греко-католики користуються при цьому юліанським календарем.

Для України дотримання юліанського календаря є ще й спадщиною Російської імперії, яка відмовлялась переходити на григоріанський календар. Лише після падіння імперії, у 1918 році Українська Народна Республіка перейшла до григоріанського календаря. У той самий час від юліанського календаря відмовились і більшовики. Однак російська церква, всупереч цьому переходу, й далі користується юліанським календарем. Склалася ситуація, коли у звичайному житті люди користуються новим стилем, а церква продовжує жити за старим, – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Міністерство культури також додало, що сстаннім часом дедалі більше людей переходить на відзначення Різдва 25 грудня — разом з християнами світу, а дехто взагалі святкує в обидві дати.

Із 2017 року Різдво Христове в Україні офіційно відзначають двічі — 25 грудня та 7 січня.

Як зазначають у міністерстві, це опитування стало унікальною можливістю, щоб краще дізнатися настрої українців.

Опитування у застосунку стали унікальним кейсом, коли в кілька кліків українці можуть поділитися думкою з певного питання. За рік команда Мінцифри провела вісім опитувань. Нещодавно вперше в історії в Дії обрали представника України на Євробаченні. Наша команда продовжує працювати над розвитком електронної демократії в Дії, — зазначив Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?